Gündem Ukrayna savaşı... G7 liderleri Hiroşima’da toplandı

Güncelleme Tarihi:

Gündem Ukrayna savaşı... G7 liderleri Hiroşima’da toplandı
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 19, 2023 07:00

G7 liderleri Japonya’nın Hiroşima kentindeki zirvede bir araya geldi. Üç günlük zirvenin ana gündemi ise Rusya ve Çin.

Haberin Devamı

En gelişmiş yedi ülkenin liderlerini buluşturan G7 zirvesi, Japonya’nın atom bombası atılmış Hiroşima kentinde başladı. Kent, Japonya Başbakanı Fumio Kişida’nın da memleketi. ABD Başkanı Joe Biden’ın aralarında bulunduğu liderler, üç gün boyunca Rusya ve Çin’e karşı ortak politikalar oluşturmaya çalışacak. Bu arada Japonya’dan sonra Papua Yeni Gine ve Avustralya’yı ziyaret etmek isteyen Biden, ülkesinde devam eden bütçe tartışmaları yüzünden bu programını iptal etti.

RUS ELMASINA YAPTIRIM

Rusya’nın 15 aydır devam eden Ukrayna işgali bir numaralı gündem maddesi. Ukrayna’nın bir süredir Rusya’ya karşı saldırı başlatması bekleniyor ancak bu henüz gerçekleşmedi. Liderler üzerinde, Kiev’e gelişmiş tank ve füzelerden sonra F-16 savaş uçakları verilmesi yönünde baskı artıyor. G7 ülkeleri halihazırda Rus bankaları ve petrolüne çeşitli yaptırım uygularken, zirvede Moskova’nın yılda 5 milyar dolar gelir elde ettiği elmas ticaretinin hedef alınması muhtemel.

Haberin Devamı

ÇİN’E YAKLAŞIM TARTIŞMASI

Çin ile nasıl ilişki kurulacağı bir diğer tartışma konusu. Washington, Tayvan konusunda Pekin aleyhinde agresif bir tutum alırken, Avrupa başkentleri daha temkinli. Özellikle Çin’le iyi ilişkileri sürdürmek isteyen Almanya ve Fransa, ABD’den bağımsız politika arayışında. Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Hiroşima’daki zirve öncesinde “Bu G7, Çin karşıtı bir G7 değil” diyerek tutumunu yineledi.

BİLGİ NOTU: 6 Ağustos 1945 günü ABD’nin “Little Boy” atom bombası Hiroşima’yı yerle bir ederken, 140 bin can almıştı.

Gündem Ukrayna savaşı... G7 liderleri Hiroşima’da toplandı

ÇİN’DEN RAKİP ZİRVE

Batılı liderler Hiroşima’da toplanırken Çin Devlet Başkanı Şi Cinping de Orta Asya zirvesine ev sahipliği yaptı. Dün başlayan iki günlük zirveye Kazakistan, Kırgızistan, Tacikistan, Türkmenistan ve Özbekistan katılıyor. Antik Çin şehri Xi’an’da düzenlenen toplantı ile Pekin, Ukrayna işgaliyle bölgedeki hâkimiyeti zayıflayan Rusya’dan oluşan boşluğu doldurma niyetinde.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!