Gözlerinize inanamayacaksınız… Canlı hamamböceklerini robota dönüştürdüler!

Güncelleme Tarihi:

Gözlerinize inanamayacaksınız… Canlı hamamböceklerini robota dönüştürdüler
Oluşturulma Tarihi: Eylül 06, 2022 14:35

Bilimde yaşanan ilerlemeler zaman zaman hepimizi ürkütecek boyutlara varabiliyor. Bilim insanları son yaptıkları çalışmayla bir hamamböceğini sayborga yani bir çeşit robota dönüştürdüler. Peki bu hamamböcekleri ne için kullanılacak dersiniz?

Haberin Devamı

Bu yılın başlarında, Rice Üniversitesi'nden nöromühendisler, onları uzaktan kontrol etmek için meyve sineklerinin beyinlerini nasıl hackleyeceklerini buldular.

Araştırmayı, nöroteknolojilerin “kutsal kâsesi” olarak tanımlayan araştırmacılar, hastalıkların tedavisinden beyin-makine arayüzlerinin geliştirilmesine kadar her şeyde kullanılabileceğini iddia etti.

Böcekleri manipüle ve kontrol etmeyi amaçlayan ve yeni bilimsel yöntemlerin ve teknolojilerin kullanıldığı araştırmalar son günlerde çok revaçta.

HAMAMBÖCEKLERİYLE AKILALMAZ DENEY!

Bu niyetle yapılan yeni bir çalışmada, bu kez hamamböcekleri kullanıldı.

Araştırma, 5 Eylül'de bilim dergisi NPJ Esnek Elektronik'te yayınlandı.

Gözlerinize inanamayacaksınız… Canlı hamamböceklerini robota dönüştürdüler
Bilim insanları güneş panelleri ile hamamböceklerini uzaktan nasıl kontrol edeceklerini keşfettiler.

Haberin Devamı

UZAKTAN KUMANDALI BÖCEK...

Japonya'daki araştırmacılar, uzaktan kontrol edilmelerini sağlayan kablosuz teknolojiyle donatılmış cyborg hamam böcekleri yarattılar.

Cyborg hamam böcekleri, tehlikeli alanları denetlemek veya ulaşılması zor yerlerin çevresini izlemek için kullanılabilecek.

Riken enstitüsünün Öncü Araştırma Grubu'ndan (CPR) bir ekip, 6 cm uzunluğundaki bu yaratıkların bacak bölümlerini uyarmak için teller kullanarak Madagaskar hamamböcekleriyle deneyler yaptı.

Sayborg, biyolojik ve yapay kısımları olan varlıklara verilen isimdir. Sibernetik organizma teriminin kısaltılmasıdır. Gerçek anlamda robot olmasalar da robotların yaptığı görevler için kullanılabilirler.

Böceklerin sırtlarına, özel olarak takılan sırt çantalarına yerleştirilmiş pillere şarj sağlayan ultra ince bir güneş paneli yerleştirildi.

Pili 30 dakika boyunca sözde güneş ışığıyla şarj ettikten sonra, araştırmacılar hamamböceklerini uzaktan kumandayla sola ve sağa döndürmeyi başardılar.

ULAŞILMASI ZOR YERLERE ULAŞACAK

Araştırmacılar, sistemin tehlikeli alanları denetlemek veya ulaşılması zor yerlerin çevresini izlemek için inşa edilmiş sayborg hamamböceklerinde kullanılabileceğini umuyorlar.

Sayborg hamamböceği yaratmaya yönelik önceki girişimler, pilleri değiştirmeyi veya kablolu bir kurulum kullanmayı içeriyordu, ancak bu yöntemler, böylesi teknolojinin potansiyel kullanım durumları için uygun olmayabilir.

Gözlerinize inanamayacaksınız… Canlı hamamböceklerini robota dönüştürdüler
UÇAN BÖCEKLERE DE UYGULANABİLECEK

Haberin Devamı

Çalışmayı yöneten Riken'de kıdemli bir araştırma görevlisi olan Dr Kenjiro Fukuda “Temel hareket sırasında göğüs ve karın deformasyonu göz önüne alındığında, göğüs kafesindeki sert ve esnek elemanlardan ve karındaki ultra yumuşak cihazlardan oluşan hibrit bir elektronik sistem, sayborg hamamböcekleri için etkili bir tasarım gibi görünüyor” dedi ve ekledi:

“Ayrıca, karın deformasyonu hamamböceklerine özgü olmadığı için, stratejimiz böcekler gibi diğer böceklere ve hatta gelecekte ağustosböcekleri gibi uçan böceklere bile uyarlanabilir.”

*Haberde kullanılan fotoğraflar Riken institute’s Cluster for Pioneering Research'ten alınmıştır

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!