‘Gezegenden önce kâr’ diyorlar: İklim zirvesini lobiler ele geçirdi

Güncelleme Tarihi:

‘Gezegenden önce kâr’ diyorlar: İklim zirvesini lobiler ele geçirdi
Oluşturulma Tarihi: Aralık 10, 2023 07:00

Birleşmiş Arap Emirlikleri’nin ev sahipliğinde Dubai’de gerçekleştirilen BM COP28 iklim zirvesi, ekosisteme en çok zarar şirketlerin lobi faaliyetlerinin sahnesi haline geldi.

Haberin Devamı

2 bin 546 delegeyle zirveye çıkarma yaparak müzakereleri baskı altına almaya çalışan fosil yakıtçılardan sonra, endüstriyel tarım şirketlerinden ve ticaret gruplarından lobicilerin de rekor sayıda katılımla zirvede bulunduğu ortaya çıktı.

BÜYÜK ŞİRKETLER ORADA

Et tedarikçisi JBS, gübre devi Nutrien, gıda devi Nestlé ve pestisit şirketi Bayer gibi dünyanın en büyük tarım şirketlerinden delegeler, Dubai’de geçen senenin iki katından fazla isimle temsil ediliyor. Et ve süt endüstrisinin devleri Shell ve Exxon gibi fosil yakıtçılarla birlikte zirveden aleyhlerine çıkabilecek kararları engellemeye çalışıyor. Lobicilerin rekor sayıda katılımı şirketlerin “sürdürülebilir bir gezegenden ziyade kârlarına öncelik verdiklerinin” açık bir işareti olarak değerlendiriliyor.

Haberin Devamı

OPEC MEKTUBUNA TEPKİ

Öte yandan OPEC’in (Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü), “iklim zirvesinde fosil yakıtlara son verilmesi yönündeki anlaşmaları engelleme” çağrısında bulunması tepki çekti. OPEC Genel Sekreteri Heysem el Gays, örgüte üye ülkelere gönderdiği mektupla Dubai’de alınacak fosil yakıt karşıtı kararları reddetme çağrısında bulunmuştu. Almanya ve Fransa’dan OPEC’in tavrını eleştiren açıklamalar gelirken mektup çevre aktivistlerinin de tepkisini çekti. Çevre kuruluşu 350.org’dan Cansın Leylim, “OPEC’in fosil yakıtların kullanımdan kaldırılmasına karşı umutsuz direnişi, COP28 tartışmalarında açıkça görülen değişen dalgadan duydukları korkuyu ortaya koyuyor” dedi.

 

BAKMADAN GEÇME!