‘Getürk’ten başka kelime mi bulamadınız?

Güncelleme Tarihi:

‘Getürk’ten başka kelime mi bulamadınız
Oluşturulma Tarihi: Ekim 15, 2016 09:57

Almanya genelinde muayenehanesi bulunan doktorlara gönderilen Medical Tribüne adlı tıp dergisinin ekim sayısında yer alan bir ifade, Türkiye kökenli doktor İbrahim Aydil’i kızdırdı.

Haberin Devamı

MEDICAL Tribüne’de yer alan bir habere göre Almanya’da bazı internet siteleri, muayenehaneleri olduğundan farklı göstermek için manipülasyon yapıyor. Habere göre para veren doktorların muayenehanelerini başarılı gösteriyorlar. Ancak Medical Tribüne, bu suiistimali anlatırken ‘Türkleştirilmiş’ anlamına gelen ‘getürkt’ kavramını kullanınca Türkiye kökenli doktor İbrahim Aydil’i kızdırdı. Bunun ayrımcılık ve önyargı içerdiğini belirten Dr. Aydil, şöyle dedi: “Bu dergi düzenli olarak tüm doktorlara gidiyor. Bize de geldi. Almanca zengin bir dil. Sanki başka bir kavram yokmuş gibi haberi Türkleştirilmiş terimiyle sunuyorlar. Olumsuz bir durumu, bir millete aitmiş gibi gösteriyorlar. Rahatsız edici. Böylesi bir tavır bizlere yönelik önyargıları ve klişeleri körükler. Yanlış fikirlerin yayılmasına neden oluyor. Bu konuda herkes daha duyarlı olmalı. Biz biliyoruz ki azınlık toplumları çoğulcu topluma göre daha hassas olur. Dergiye uyarıda bulundum.”

Haberin Devamı

SADECE ALMANYA DEĞİL

Almanya’da hileli bir olayı anlatmak için ‘Türkleştirilmiş’ anlamına gelen ‘getürkt’ kavramı kullanılıyor. Sadece Almanya’da değil, Avrupa’nın bir çok ülkesinde Türklere yönelik olumsuzluğu anlatan farklı kavramlar ve deyimler var. Avusturya’da çocukları korkutmak ve uyarmak amacıyla, “Karanlık oldu. Türkler geliyor” söylemi kullanılıyor. İtalya’da “Anne Türler geliyor”, Fransızca da benzer durum söz konusu. Fransızlar kaba ve acımasız insanları tanımlamak için “Hakiki Türk” deyimi kullanılıyor. İspanyollar ise Türk kavramını birine yönelik küçük düşürücü anlamında kullanıyorlar.

DAVA KONUSU OLMUŞTU

Bazı internet sitelerinin yaptığı bu suiistimalden rahatsız olan bir diş doktoru geçen Mart ayında manipülasyon yaptığı gerekçesiyle bir internet sitesi hakkında dava açmıştı. Konu mahkemeye taşınmadan şikayetçi doktorla internet sitesi anlaşmıştı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!