Firari suç makinası çıktı

Güncelleme Tarihi:

Firari suç makinası çıktı
Oluşturulma Tarihi: Aralık 13, 2018 08:30

Sarı yelekliler eylemi yüzünden diken üstünde olan Fransa bir de terör şoku yaşamaya başladı. Önceki akşam önemli uluslararası kurumlara ev sahipliği yapan Strasbourg kentinin Noel pazarında düzenlenen saldırının terör olarak değerlendirildiği açıklandı. Firari saldırgan Cherif Chekatt’nın (29) 27 suçtan sabıkası olduğu ortaya çıktı.

Haberin Devamı

HAFTALARDIR sarı yeleklilerin protestoları nedeniyle alarmda olan Fransa bir kez daha terör şoku yaşadı. Önemli uluslararası örgütlere ev sahipliği yapan Fransa’nın doğusundaki Strasbourg’da terör tehdidi açısından hassas bir dönem olarak değerlendirilen Noel’e iki haftadan az süre kala gerçekleştirilen saldırı diğer Avrupa ülkelerinde de tedirginliğe neden oldu. Suç sicili kabarık olan Fransız vatandaşı Cherif Chekatt (29) tarafından yapılan saldırıda iki kişi hayatını kaybederken bir kişinin beyin ölümü gerçekleşti, 12 kişi de yaralandı. Yaralılardan 6’sının hayati tehlikesinin bulunması can kaybının artmasına yönelik endişeleri yükseltiyor.

DÖRT YAKINI GÖZALTINDA

Olaya ilişkin soruşturmayı yürüten Paris Savcısı Remy Heitz dün gün ortasında yaptığı açıklamada saldırının terör kapsamında değerlendirildiğini belirtti. Buna gerekçe olarak ise saldırganın eylemini gerçekleştirme şekli, radikalize olması ve görgü tanıklarının aktardığına göre saldırı sırasında ‘Allahu ekber’ diye bağırması gösterildi.

Haberin Devamı

Heitz, saldırı sabahı başka bir suçla bağlantılı olarak polisin evine baskın düzenlediği, ancak evde bulunmayan Chekatt’ın anne, baba ve iki erkek kardeşinin gözaltına alındığını duyurdu. Saldırganın evinde yapılan aramada bir tabanca, bir el bombası, dört bıçak ve çok sayıda mermi bulunduğu da Heitz’in paylaştığı bilgiler arasında yer aldı.

Saldırı gecesi helikopter destekli güvenlik güçlerinin operasyon düzenlemesine rağmen izine rastlanamayan Chekatt’ın yakalanması için adeta bir ordu devreye sokularak insan avı başlatıldı. Operasyona çeşitli birimlerden yaklaşık 720 görevli katıldı. Saldırganın Almanya’ya geçmiş olabileceği ihtimali üzerine Alman polisi de önlemlerini artırdı. Heitz’e göre Chekatt, sıkı güvenlik önlemlerinin uygulandığı ve 260 kadar güvenlik birimi tarafından güvenliği sağlanan Noel pazarına çok yakın bir sokakta insanlara ateş açmaya başladı. Bir tabanca ve bıçakla ilerlemeyi sürdüren saldırgan her geçtiği sokakta ateş etmeyi ya da bıçaklamayı sürdürdü.

Haberin Devamı

TAKSİCİYE ANLATMIŞ

Belli bir aşamada terörle mücadele önlemleri çerçevesinde devriye gezen dört askerle çatışmaya girip kolundan yaralanan Chekatt, ardından polisle çatıştıysa da taksiyle olay yerinden kaçmayı başardı.

Heitz, belli bir adres vermeden olay yerine birkaç kilometre uzaktaki Neudorf semtine giden saldırganın taksi şoförüne saldırısını detaylarıyla anlattığını belirtti. Taksi şoförünün Chekatt’ı bıraktıktan sonra polise giderek ihbarda bulunması hem saldırganın kimliğinin kısa sürede belirlenmesini hem de ilk operasyonun yapılmasını sağladı.

Firari suç makinası çıktı

27 SABIKASI VAR

Fransız Savcı Heitz’in verdiği bilgiler Chekatt’ın tam bir suç makinesi olduğunu ortaya koydu. Buna göre Chekkat’ın 27 suçtan sabıkası var. Bunların çoğu da hırsızlık ve şiddet bağlantılı. Chekkat, coğrafi sınır da tanımamış, Fransa’nın yanı sıra Almanya ve İsviçre’de de suç işlemiş. Birden fazla kez hapis yatan Chekkat, 2015’ten bu yana ise kamu güvenliği ya da devletin emniyeti açısından ciddi tehditleri önlemek amacıyla, haklarında gerçek bilgi ve bulgu toplanmış, araştırmaya konu olan kişilerden biri olarak fişlenmiş (Fiche S) durumda. Chekkat’ın cezaevindeyken radikalize olduğu da Heitz’in verdiği bilgiler arasında. Fransa’da yaklaşık 25 bin kişi ‘Fiche S’ kapsamında. Bunlardan 10 bin kadarı da radikalize olmuş isimler.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!