Fidan’dan Brüksel’de nükleer uyarısı

Güncelleme Tarihi:

Fidan’dan Brüksel’de nükleer uyarısı
Oluşturulma Tarihi: Mart 22, 2024 07:00

Brüksel’deki Nükleer Enerji Zirvesi’ne katılan Dışişleri Bakanı Fidan, Ukrayna’daki Zaporojye nükleer santralına işaret ederek “ikinci bir Çernobil’i kaldıramayız” dedi.

Haberin Devamı

Nükleer enerjiye yönelimin giderek arttığı bir dönemde Brüksel’de, Belçika ve Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı (IAEA) ev sahipliğinde Nükleer Enerji Zirvesi düzenlendi. İlk kez düzenlenen ve çok sayıda ülkeden üst düzey katılımın olduğu toplantıda Türkiye’yi Dışişleri Bakanı Hakan Fidan temsil etti. Fidan, ileride hem konvansiyonel nükleer santralların hem de küçük modüler reaktörlerin Türkiye’nin enerji güvenliğinin temel bir unsuru olacağı mesajını verdi.

KÜRESEL İŞBİRLİĞİ ÖNEMLİ

Fidan, Türkiye’nin hızla büyüyen bir endüstriyel ekonomi olarak yeni enerji tedarik programlarını uygulamaya koyduğunu, bu nedenle sivil nükleer alana adım attığını belirterek, “Akkuyu Nükleer Güç Santrali bizim öncü projemiz. Tamamen faaliyete geçtiğinde Türkiye’nin elektrik ihtiyacının yüzde 10’unu karşılayacak. Hedefimiz bu seviyeyi ek konvansiyonel santrallar ve küçük modüler reaktörler inşa ederek yükseltmek” dedi. Nükleer enerji alanında ilk adımlarını atan bir ülke olarak en yüksek uluslararası güvenlik standartlarını uyguladıklarının altını çizen Fidan, nükleer enerji projelerinin finansmanı için küresel işbirliğinin önemine dikkat çekti.

Haberin Devamı

UKRAYNA VE GAZZE UYARISI

Ukrayna’daki Zaporojye nükleer enerji santralının durumunun endişe kaynağı olduğunu, Türkiye’nin ve bölgenin yıllar önce Çernobil felaketini yaşamak zorunda kaldığını hatırlatan Fidan, “Bir başkasını kaldıramayız” dedi. Nükleer silah kullanımının ya da kullanma tehdidinin kesinlikle kabul edilemez olduğunu vurgulayan Fidan, “Bu bağlamda en fazla baskı altında olan bölge Ortadoğu. Gazze’deki kıyım sürerken İsrailli yetkililerin nükleer silahlar konusundaki söylemleri sadece pervasızlık denilerek geçiştirilemez” diye konuştu. Fidan, Türkiye’nin nükleer silahlardan arındırılmış Ortadoğu çağrısını yineledi. 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!