Fatih Birol, AB’yi uyardı: 2023 daha zor geçebilir

Güncelleme Tarihi:

Fatih Birol, AB’yi uyardı: 2023 daha  zor geçebilir
Oluşturulma Tarihi: Aralık 13, 2022 07:00

Avrupa Birliği (AB), enerji alanında Rusya’ya bağımlılığını düşürmek için seri adımlar atmayı sürdürürken Uluslararası Enerji Ajansı’ndan (IEA) 2023 uyarısı geldi. AB Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen ile görüşen IEA Başkanı Fatih Birol, krizin sona ermediğini ve 2023’ün bu yılkinden çok daha zor olabileceğini söyledi.

Haberin Devamı

Avrupa’nın son aylarda enerji sisteminin dayanıklılığını arttırmak için çok şey yaptığını kaydeden ve görünüşe göre “paçayı kurtardığı” mesajı veren Birol, “Ancak bugün size iletmek istediğim mesaj, krizin henüz sona ermediği ve önümüzdeki yılın bu yıldan çok daha zor geçebileceğidir” dedi.

ÜÇ ANA NEDEN

Birol, bu öngörüsünü üç ana nedene bağladı. Bunlardan ilki Rus doğalgazının Avrupa pazarına girişindeki belirgin düşüş. Birol, “2021’de Rusya’nın Avrupa’ya gaz ihracatı yaklaşık 140 BCM idi. Bu yıl 60 BCM’ye düştü ve büyük olasılıkla önümüzdeki yıl sistemimizde hiç Rus gazı olmayabilir” diye konuştu.

Ukrayna savaşı ile birlikte enerji kaynağı alımlarında sıvılaştırılmış doğalgazın (LNG) payı geçen yıllara göre artış gösterdi. Birol, LNG alanında da sıkıntı olabileceğini düşünüyor. Bunun nedeni ise ithalat kapasitesi artarken arz edilen ek kapasitenin düşüklüğü. Bu yıl Avrupa’nın, ABD ve diğer ülkelerden çok fazla LNG ithal ettiğine dikkat çeken Birol, gelecek yıl bunun daha zor olabileceği uyarısı yaptı.

Haberin Devamı

Gelecek yıl kışın bu yılki kadar yumuşak geçmeme olasılığı da Birol’un dikkat çektiği üçüncü unsur oldu. Mevcut tablonun daha olumlu hale getirilmesi devreye sokulacak kısa vadeli, pratik önlemlerle mümkün ancak IEA Başkanı’na göre bunun için de 100 milyar Euro’luk yatırım gerekiyor.

BAKMADAN GEÇME!