Evrende yeni oluÅŸum

Güncelleme Tarihi:

Evrende yeni oluÅŸum
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 15, 2008 12:50

Dünya'nın da bulunduğu Samanyolu galaksisinde, tam olarak da Yay burcunda keşfedildi.

Haberin Devamı

Dünya'nın da bulunduğu Güneş sisteminin yer aldığı Samanyolu galaksisinin en genç süper novası bulundu. Amerikalı astronomların bulduğu "G1.9 0.3" adlı süper novanın en fazla 140 yaşında olduğu tahmin ediliyor.

ABD'deki Kuzey Karolina devlet üniversitesinden astrofizikçi Stephen Reynolds ve arkadaşları, astronomların en az 50 yıldır varlığını bildikleri "G1.9 0.3" adlı gök cisminin, aslında gencecik bir süper nova olduğunu saptadı.

Astronomların, Amerikan uzay teleskopu "Chandra"nın geçen yıl çektiği görüntüleri, 1985 yılında çekilen görüntülerle kıyaslayarak, bu sonuca vardığı bildirildi.

Yay burcundaki gök cisminin süper nova olduğunun, dünyayla arasında çok fazla yıldız kalıntısı bulunduğu için daha önce tespit edilemediği belirtildi.

Haberin Devamı

ŞİDDETLÄ° PATLAMA                                                 Â

Evrende yeni oluÅŸum

Süper novalar, enerjisi biten büyük yıldızların büyük bir şiddetle patlamasıyla oluşuyor. Bir süper novanın parlaklığı, Güneş'in parlaklığının yüz milyon katına varabiliyor.

Başlangıçtaki yapısı iyonize madde olan plazma şeklindeki süper novanın parlaklığını yitirmesi haftalar ya da aylar sürebiliyor. Bu süre zarfında yaydığı enerji, güneşin 10 milyar yılda yaydığı enerjiden daha fazla.

Süper nova patlamaları, maddenin evrende bir noktadan başka noktalara taşınmasını sağlıyor. Patlama sonucu dağılan yıldız artıklarının, evrenin başka köşelerinde "birikerek" yeni yıldızlar ya da yıldız sistemleri oluşturduğu düşünülüyor. Bu varsayıma göre, Güneş Sistemi, bir zamanlar meydana gelen bir süper nova patlaması sonucunda ortaya çıktı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!