‘Evet çıkarsa ne olur’ sorusuna yanıt verdi

Güncelleme Tarihi:

‘Evet çıkarsa ne olur’ sorusuna yanıt verdi
Oluşturulma Tarihi: Nisan 11, 2017 09:57

Almanya Sosyal Demokrat Parti (SPD) lideri ve Başbakan adayı Martin Schulz, Türkiye'de pazar günü yapılacak anayasa referandumu sonucunu bekleyeceklerini ve halkın kararına saygı duyacaklarını söyledi. Schulz, “Türkiye Batılı değerlerden uzaklaşıp uzaklaşmaması, referandum sonucuna değil, Türkiye'deki yöneticilere bağlı” dedi.

Haberin Devamı

BAŞKENT Berlin'de görev yapan yabancı gazetecilerle bir araya gelen SPD lideri ve başbakan adayı Martin Schulz, Türkiye'de pazar günü yapılacak anayasa referandumu sonucuna saygı duyacaklarını söyledi. Schulz, bir gazetecinin “Pazar günü yapılacak oylamada ‘Evet’ çıkarsa, Türkiye Batılı değerlerden uzaklaşmış mı sayılır?” sorusuna şu yanıtı verdi: 

“Ben Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı iyi tanıyorum. Defalarca görüştük. Cumhurbaşkanı Erdoğan'la karşılıklı dürüstlüğe dayalı bir ilişkimiz var. Ben sözünü sakınmayan biri olarak bilinirim. Cumhurbaşkanı Erdoğan da öyle. Bu nedenle görüşmelerimiz hep çok açık ve hararetli geçti. Anayasa referandumu kararı Türk halkının kendi elinde. Bu saygı meselesi ve o nedenle sonucu beklemek lazım. Sonuç ne çıkarsa çıksın, ister bugünkü anayasanın devamı, ister başkanlık sistemi anayasasının kabulü yönünde olsun, Türkiye Batılı değerlerden uzaklaşır mı, bu Türkiye'deki yöneticilere bağlı.”

Haberin Devamı

DİPLOMATİK ÇÖZÜM
Martin Schulz, Suriye krizi ve Türkiye'nin rolü hakkında ise “Zehirli gaz bir insanlık suçu ve uluslararası hukuku çiğneyen biri bunun hesabını vermek zorunda. Gelecek Astana zirvesinde Türkiye hiç şüphesiz Rusya, İran gibi müttefikleriyle diplomatik çözümler için gerekli adımları atacaktır” dedi.

SİLAHLANMAYA KARŞI
SPD olarak hedeflerinin seçimlerde sandıktan en güçlü parti çıkmak ve kendisinin başbakan olarak hükümeti kurması olduğunu söyleyen Martin Schulz, AB'yi ve Almanya'yı güçlü kılacak bir politika izleyeceğini söyledi. Schulz, NATO üyesi ülkelerin gayri milli hasılasının yüzde 2'sini silahlanmaya harcama hedefinin doğru olmayacağını belirtti ve “Bu, Almanya için çok yüksek mali bir yük getirir. Yılda 20 milyar euro ek silahlanma bütçesi benim başında olacağım bir hükümetin kesinlikle hedefi olamaz” dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!