Dünya bu tokalaşmayı konuşmuştu... Sabaha karşı yaşamını yitirdi...

Güncelleme Tarihi:

Dünya bu tokalaşmayı konuşmuştu... Sabaha karşı yaşamını yitirdi...
Oluşturulma Tarihi: Mart 21, 2017 09:59

İrlanda Cumhuriyetçi Ordusu'nun (IRA) eski komutanlarından olan ve ilerleyen yıllarda Kuzey İrlanda Başbakan Yardımcılığı da yapan Martin McGuinness 66 yaşında hayatını kaybetti. İngiltere Kraliçesi 2'nci Elizabeth'in 2012 yılında Kuzey İrlanda'ya yaptığı ziyaret sırasında McGuinness ile tokalaşması "tarihi bir an" olarak değerlendirilmişti.

Haberin Devamı

Kuzey İrlanda siyasetinin önemli isimlerinden olan McGuinness; ender görülen, ciddi bir hastalık nedeniyle bir süredir tedavi görüyordu.

McGuinness'in ölümü üzerine İrlanda’daki milliyetçi parti Sinn Fein'den yapılan açıklamada, "Derry’de vefat eden arkadaşımız ve yoldaşımız Martin McGuinness’in ölümüyle üzüntü içerisindeyiz. Onu herkes çok özleyecek" denildi.

Dünya bu tokalaşmayı konuşmuştu... Sabaha karşı yaşamını yitirdi...

McGuinness, Ocak ayında sağlık sorunlarını gerekçe göstererek, hem başbakan yardımcılığından hem de Sinn Fein liderliğinden istifa edip siyasetten çekilmişti.

Kuzey İrlanda Bölgesel Hükümeti, McGuinness’in başbakan yardımcılığından 9 Ocak'ta istifa etmesiyle bozulmuştu. McGuinness'in, Kuzey İrlanda'da ay başında yapılan erken seçime giden süreçte kamuoyu önüne çıkmaması dikkati çekmişti.

Haberin Devamı

Dünya bu tokalaşmayı konuşmuştu... Sabaha karşı yaşamını yitirdi...

1997 yılında çekilen fotoğrafta, Martin McGuinness ve o dönemki Sinn Fenn lideri Gerry Adams görülüyor.

BARIŞ GÖRÜŞMELERİNDE ÖNEMLİ ROL OYNADI

McGuinness, 1969 yılında ayrılıkçı İrlanda Cumhuriyetçi Ordusu'na katılmış, IRA ile İngiltere arasında çatışmaların en yoğun yaşandığı 1973 yılında örgüt üyeliğinden altı ay hapis yatmıştı. 1982 yılında paramiliter hayattan siyasi hayata geçiş yapan McGuinness, IRA'nın ateşkes ilan ettiği 1994 yılında ayrılıkçı Sinn Fein Partisi için başmüzakereci rolünü üstlenmişti. 1997 yılında Kuzey İrlanda'daki Orta Ulster bölgesinden İngiliz Parlamentosu'na seçilen McGuinness, IRA ile İngiliz hükümeti arasında 1998’de yapılan barış görüşmelerinde ve "Hayırlı Cuma Anlaşması"nın imzalanmasında önemli rol oynamıştı.

2007 yılında Kuzey İrlanda bölgesel hükümetinin Başbakan Yardımcısı olan McGuinness, 2011 yılında ise Sinn Fein Partisi'nin İrlanda cumhurbaşkanı adayı olmuş ancak seçilememişti.

TARİHİ TOKALAŞMA

Haberin Devamı

İngiltere Kraliçesi 2'nci Elizabeth'in 2012 yılında Kuzey İrlanda'ya yaptığı ziyaret sırasında McGuinness ile tokalaşması "tarihi bir an" olarak değerlendirilmişti.

Kraliçe'nin kuzeni Lord Mountbatten'in de 1979'da, McGuinness'in IRA komutanı olduğu dönemde gerçekleştirilen bir saldırıda hayatını kaybetmiş olması nedeniyle, bu tokalaşma uluslararası basında manşetlere taşınmıştı.

 

 

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!