Ermeniler, Ağrı Dağı'ndan vazgeçmiyor

Güncelleme Tarihi:

Ermeniler, Ağrı Dağından vazgeçmiyor
Oluşturulma Tarihi: Ekim 10, 2008 00:00

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün de 6 Eylül’de Erivan'a giderek izlediği Türkiye- Ermenistan Milli Futbol maçı öncesinde Ermeni Futbol Federasyonu’nun logosundan çıkartılan ‘Ağrı Dağı' sembolü yeniden kullanılmaya başlanacak. Meğer jest sadece göstermelikmiş...

Haberin Devamı

Ermenistan Futbol Federasyonu Başkanı Ruben Hayrapetyan, Türkiye'de oynanacak ikinci maç öncesinde yaptığı açıklamada, Ağrı Dağı sembolünün değiştirilmesinin yanlış olduğunu öne sürdü. Hayrapetyan, “Ağrı Dağı milli sembolümüzdür. Logoyu değiştirirken siyasi tarafını hiç düşünmemiştik. Büyük tepkilere sebep oldu. Çok sayıda itirazla karşılaştık. Bütün Ermeni halkı ve milli takımın taraftarlarından özür dilerim” dedi.

Azeri basınında da yer alan habere göre Hayrapetyan, Ağrı Dağı’nın logodan çıkartılarak yerine kartal ve aslan tasviri konulması kararının Ermenistan ve Türkiye’nin aynı gruba düşmesinden önce verildiğini belirtti.

Ermeniler, Ağrı Dağından vazgeçmiyor

Cumhurbaşkanı Gül için böyleydi, şimdi eski haline döndü.

Haberin Devamı

Siyasi gözlemciler, logodan Ağrı Dağı'nın çıkartılmasını Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün Erivan'a yapacağı gezi öncesi “Ermenistan'ın bir jesti” olarak değerlendirirken, Ermeni muhalefeti bunu “Ankara tarafından Ermenistan’ın önüne koyulan bir önşart” olarak değerlendirmişti.

Gül'ün Ermenistan Cumhurbaşkanı Serj Sarkisyan'ın davetini kabul ederek Erivan’a gitmesi Türkiye, Ermenistan ve Azerbaycan ile birlikte Rusya ve Batı ülkelerde değişik yorumlara neden olmuş, maç 2-0 Türkiye'nin galibiyeti ile sona ermişti.

Ermenistan Anayasası'nın 13'üncü maddesinin 2'nci paragrafında Türkiye'deki Ağrı Dağı ‘Ermenistan'ın bağımsızlık sembolü' olarak belirtiliyor. Ankara ise Ermenistan Bağımsızlık Beyannamesi’nde Doğu Anadolu’nun ‘Batı Ermenistan' olarak gösterilmesini ve Ağrı Dağı'nın ‘Devlet Sembolü' olduğu ifadelerini ‘toprak talebi' olarak değerlendirerek karşı çıkıyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!