Dünyadan tepki yağdı

Güncelleme Tarihi:

Dünyadan tepki yağdı
Oluşturulma Tarihi: Ekim 19, 2023 07:00

Hastane katliamının ardından başta İslam ülkeleri olmak üzere dünyanın birçok yerinde İsrail aleyhinde gösteriler düzenlendi. Amerikan Kongre binasında toplanan yüzlerce Yahudi gösterici, ABD Kongresi’nin Gazze Şeridi’nde ateşkes çağrısı yapana kadar Kongre’den ayrılmayacaklarını belirtti.

Haberin Devamı

İİT: DEVLET TERÖRÜDÜR

İslam İşbirliği Teşkilatı’ndan yapılan yazılı açıklamada ‘İsrail’in Gazze’deki hastaneyi hedef alan korkunç katliamı en sert şekilde kınandı’ ve bunun ‘savaş suçu’ ve ‘insanlığa karşı suç’ olduğu ifade edildi. Açıklamada, “Bu suç, hesap vermeyi ve cezayı hak eden organize bir devlet terörüdür” ifadesi kullanıldı.

GUTERRES: KINIYORUM

Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Antonio Guterres, El-Ehli Hastanesi’ne saldırıyı şiddetle kınadığını belirterek sağlık personelinin uluslararası hukuk tarafından korunduğunu hatırlattı. Guterres, X platformunda “Kalbim kurbanların aileleriyle birlikte. Hastaneler ve sağlık personeli insancıl hukuk kapsamında korunmaktadır” diye yazdı.

ARAP BİRLİĞİ’NDEN YAS

Arap Birliği, İsrail’in Gazze’deki El-Ehli Baptist Hastanesi’ne düzenlediği bombalı saldırı nedeniyle bayrağın yarıya indirilerek 3 günlük yas ilan edildiğini duyurdu. Arap Birliği Başkanı Ahmed Ebul Geyt, Batılı liderlere ‘bu trajediyi derhal durdurmaları’ çağrısında bulunarak “Arap mekanizmaları bu savaş suçlarını belgeleyecek ve suçluların yaptıkları yanlarına kâr kalmayacak” dedi.

Haberin Devamı

KÖRFEZ’DEN ÇOK SERT TEPKİ

Hastane katliamıyla ilgili Suudi Arabistan ve Katar’dan sert tepki geldi. Riyad açıklamasında hastane saldırısını, ‘İğrenç/alçak suç’ olarak nitelerken Doha’nın açıklamasında ise ‘vahşi katliam’ olarak nitelendirildi. Açıklamalarda “İsrail’in işlediği suçlar söz konusu olduğunda uluslararası hukukun uygulanmasındaki çifte standart” vurgusu da yapıldı.

Dünyadan tepki yağdı

Gazze’ye yönelik bombardımanda çok sayıda sivilin hayatını kaybetmesi Filistin’in Batı Şeria bölgesinde de İsrail karşıtı öfkeyi ateşliyor.

NORMALLEŞEN ÜLKELER İSRAİL’İ SUÇLADI

İsrail ile ilişkilerini normalleştiren Birleşik Arap Emirlikleri, Bahreyn ve Fas, hastane saldırısından İsrail’i sorumlu tutarak tesisin Filistin İslamcı Cihad örgütü tarafından yanlışıkla vurulduğu yönündeki İsrail iddialarını reddetti.

Haberin Devamı

REİSİ: ATEŞ ONLARI SARACAK

İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi, X platformunda sessiz kalmayacaklarını belirterek “Gazze’dek hastanede tedavi gören masum Filistinlilerin üzerine atılan Amerikan-İsrail bombalarının ateşi yakında Siyonistleri saracak” ifadelerini kullandı. İran’ın bugün için ulusal yas ilan ettiğini hatırlatan Reisi, “Bu savaş suçu karşısında hiçbir özgür insanın sessizliğine izin verilemez” dedi.

HUKUKA SAYGI GÖSTERİLSİN

- İspanya Dışişleri Bakanlığı X platformundan yaptığı açıklamada ‘korkunç katliamı’ kınayarak ‘Uluslararası insani hukuka saygı gösterilmeli’ dedi.

- Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, X platformundan “Hiçbir şey hastaneye yönelik saldırıyı, sivillerin hedef alınmasını haklı çıkaramaz” dedi.

Haberin Devamı

- Brezilya Devlet Başkanı Luiz Inacio Lula da Silva ise yaptığı açıklamada, “El-Ehli Baptist Hastanesine yapılan saldırı, bağışlanamaz bir trajedidir. Savaşların hiçbir anlamı yok” dedi.

SİSİ’DEN İSRAİL’E RET

Mısır Cumhurbaşkanı Abdulfettah El Sisi, Filistinlileri Mısır’ın Sina bölgesine gönderme fikrinin, Mısır’ı İsrail’e karşı savaşa sürüklemek anlamına geldiğini söyledi. “Gazze’deki gerilimin ve barışın bozulmasının sonuçlarına Mısır’ın katlanmasını kabul etmiyoruz” diyen Sisi, “Amaç, militanlarla mücadele edilene kadar Filistinlilerin başka yerlere yerleştirilmesiyse, o zaman İsrail’de bunun gerçekleşebileceği çöller var” dedi. 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!