Dünyadan destek ve yardım seferberliği!

Güncelleme Tarihi:

Dünyadan destek ve yardım seferberliği
Oluşturulma Tarihi: Şubat 07, 2023 11:07

Türkiye ve Suriye’yi vuran 7.7 büyüklüğündeki deprem sonrasında savaştaki Ukrayna’dan ilişkilerin gergin olduğu Yunanistan’a kadar tüm dünyadan Türkiye’ye destek ve yardım teklifleri yağdı. NATO ve AB koordinasyonunda çok sayıda ülke arama kurtarma ekibi göndermeye hazırlanıyor.

Haberin Devamı

Türkiye, 10 ilde geniş çaplı yıkıma yol açan 7.7 şiddetindeki depremin ardından uluslararası yardıma ihtiyaç duyduğunu ilan etti. AFAD’ın Türkiye Afet Müdahale Planı’ndaki en üst düzey olan ve “Uluslararası desteğe ihtiyaç duyulduğu” anlamına gelen “4’üncü seviyede” alarm veren Türkiye’ye tüm dünyadan yardımlar yola çıktı.

Dün sabaha karşı 04.17’deki sarsıntıdan sonra Türkiye’ye yardım teklif eden ülke sayısı 45’i geçti,  gönderilen ekipler bu sabah itibari ile gelmeye başladı...

Dünyadan destek ve yardım seferberliği

19 AVRUPA ÜLKESİNDEN 27 EKİP SEFERBER EDİLDİ

Avrupa Kriz Yönetimi Komiseri Janez Lenarcic şimdiye kadar 19 Avrupa ülkesinden 27 arama-kurtarma ve sağlık ekibinin depremden sonra Türkiye’ye yardım etmek için seferber edildiğini duyurdu.

Avrupa Kriz Yönetimi Komiseri Lenarcic sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, “Şimdiye kadar AB Sivil Koruma Mekanizması aracılığıyla 19 Avrupa ülkesinden 1150’den fazla personel ve 70 arama-kurtarma köpeği ile birlikte 27 arama-kurtarma ve sağlık ekibini depremden sonra Türkiye'ye yardım etmek için seferber ettik” ifadelerine yer verdi.

Lenarcic Bulgaristan, Hırvatistan, Çekya, Fransa, Yunanistan, Hollanda, Polonya, Romanya, İtalya, Macaristan, Avusturya, Almanya, Estonya, İspanya, Malta, Slovakya, Portekiz, Karadağ ve Arnavutluk’a yardımlarından dolayı teşekkür etti.
Dünyadan destek ve yardım seferberliği

İTALYAN ARAMA KURTARMA EKİBİ ADANA'DA
İtalya Sivil Koruma Dairesi, itfaiye ve acil durum personelinden oluşan 50 kişilik bir ekibinin yardım malzemeleriyle birlikte bu sabah Adana'ya vardığını duyurdu.
Dünyadan destek ve yardım seferberliği

AZERBAYCAN'IN YARDIMLARI SÜRÜYOR


Azerbaycan, merkez üssü Kahramanmaraş'ın Pazarcık ilçesi olan ve 10 ili vuran 7.7 ve 7.6 büyüklüğündeki depremlerin ardından Türkiye’ye yardımlarını sürdürüyor.

Azerbaycan Savunma Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev'in talimatıyla Azerbaycan ordusuna bağlı bir grup askeri sağlık personelinin Türkiye'ye gitmek üzere Bakü’den yola çıktığı bildirildi.
Dünyadan destek ve yardım seferberliği

Açıklamada, 20 kişiden oluşan askeri sağlık personelinin Türkiye’deki depremde yaralananlara yardım amacıyla kardeş Türkiye'de faaliyet göstereceği kaydedildi.

HİNDİSTAN KURTARMA EKİBİ ADANA'DA

Öte yandan Hindistan Dışişleri Bakanı Subrahmanyam Jaishankar Hindistan’ın 50’den fazla arama-kurtarma ekibiyle birlikte özel eğitimli köpekler, delme makineleri, destek malzemeleri ve ilaçların Adana’ya bu sabah ulaştığını duyurdu.
Dünyadan destek ve yardım seferberliği

PAKİSTAN ARAMA KURTARMA EKİBİ GÖNDERDİ

Pakistan da Türkiye’ye arama kurtarma ekibi gönderdi.

Başbakanlık ofisinden yapılan açıklamada, 50 kişilik ekip ve 25 ton yardım malzemesinin afet bölgesine gönderildiği kaydedildi.
Dünyadan destek ve yardım seferberliği

Açıklamada, yardım malzemeleri arasında 30 yataklı sahra hastanesi, battaniye, sağlık malzemesinin de yar aldığı aktarıldı.

Pakistan’dan yola çıkan ekibin önce Adana’ya ulaşması planlanıyor. Ekibin, arama kurtarma çalışmaları tamamlana kadar ülkede kalması planlanıyor.

İSRAİL'DEN 150 KİŞİLİK EKİP

İsrail Savunma Kuvvetleri (IDF), İsrail Savunma Bakanlığı ve Dışişleri Bakanlığının ortak operasyonları dahilinde Türkiye'ye 150 kişilik ekip gönderdi. IDF'nin Ulusal Kurtarma Bölümü Başkanı Golan Vach yaptığı açıklamada, grubun üçte birinin idare ve istihbarat elemanlarından oluştuğunu, kalan üçte ikinin ise kurtarma, tıp ve mühendislik alanlarında uzman olduğunu açıkladı. Kurtarma bölümünün çıktığı 31. sefer olduğunu kaydeden Vach, sahra hastanesi de kurmak için onay aldıklarını belirtti.
Dünyadan destek ve yardım seferberliği

ÇİN EKİBİ YOLA ÇIKTI

Çin, Kahramanmaraş'ta meydana gelen depremin ardından Türkiye'ye yardım gönderiyor. Çin’den sivil bir kurtarma ekibi Türkiye'ye doğru yola çıktı. Ramunion Kurtarma Ekibi’nden yapılan açıklamada, Çinli makamların ve Türkiye’nin Şanghay Başkonsolosluğu’nun onayının alınmasının ardından Çin’den ilk kurtarma ekibinin sabah Hangzhou kentinden yola çıktığı kaydedildi. Uluslararası kurtarma faaliyetleri konusunda zengin deneyime sahip 8 uzmandan oluşan ekibin gelişmiş radar donanımları, kurtarma ekipmanı ve bir arama kurtarma köpeği taşıdığı aktarıldı.

ZELENSKİ YARDIM KARARINI İMZALADI

Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenski, Ukrayna İnsani Yardım Kanunu'nun 10. Maddesi uyarınca deprem sonucu yaraların sarılmasına katkıda bulunmak amacıyla Türkiye'ye insani yardımın sağlanmasına ilişkin kararı imzaladı. Söz konusu karar, Ukrayna Devlet Başkanlığı'nın resmi sitesinden yayınlandı.
Dünyadan destek ve yardım seferberliği

KATAR TÜRKİYE VE SURİYE'YE 10 BİN MOBİL EV GÖNDERECEK

Katar Dışişleri Bakanlığından yapılan açıklamada, depremlerin yol açtığı yıkım nedeniyle evsiz kalan on binlerce kişi için Türkiye ve Suriye'ye 10 bin mobil ev gönderileceği bildirildi. Açıklamada, "Katar devleti, Suriye ve Türkiye'de depremden etkilenen halka yardımcı olmaya yönelik devam eden çabalar depremden etkilenen bölgelere nakledilmek üzere 10 bin mobil ev tahsis etti" ifadeleri kullanıldı. Ayrıca Katar Emiri Şeyh Tamim bin Hamad Al Thani'nin talimatıyla Türkiye'ye hava köprüsü kurulmasının ardından ilk uçuşların başlatıldığı öğrenildi.
Dünyadan destek ve yardım seferberliği

GÜNEY KORE'DEN TÜRKİYE'YE 110 KURTARMA PERSONELİ

Güney Kore hükümetinin Türkiye'ye 5 milyon dolar değerinde acil insani yardım sağlayacağı ve 110 kurtarma personeli göndereceği bildirildi.Güney Kore Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Lim Soo-suk konuyla ilgili yaptığı açıklamada, yardımın askeri nakliye uçaklarıyla ülkeye ulaştırılacak tıbbi malzemeleri de içerdiğini belirtti. Gönderilecek kurtarma görevlilerinin 50'sini askeri personelin, 60'ını ise sivil savunma görevlilerinin oluşturacağı öğrenildi.
Dünyadan destek ve yardım seferberliği

MOLDOVA'DAN 55 PERSONEL VE 12 ARAÇ

Moldova Cumhurbaşkanı Maia Sandu, arama-kurtarma çalışmalarına katılmaları için Moldova İçişleri Bakanlığı Acil Durumlar Genel Müfettişliğine bağlı 55 personel ve 12 araçtan oluşan ekibin Türkiye'ye gönderildiğini açıkladı. Cumhurbaşkanı Sandu sosyal medya hesabı üzerinden yaptığı paylaşımda, "Moldova, bu zor günlerde Türkiye ile dayanışma içerisindedir. Moldova'nın 55 kurtarma personeli depremden etkilenen bölgelere yardım için gidiyor. Mümkün olduğunca daha çok hayatı kurtarmak için güçlerimizi birleştirmeliyiz" ifadelerini kullandı. Sandu, depremde yaşamını yitirenlere de başsağlığı dileyerek, "Bu felaketten etkilenen ailelere başsağlığı diliyor, halkı felaketin pençesinden kurtarmak için mücadele eden herkese güç, cesaret ve umut diliyorum" dedi.

BELARUS ARAMA KURTARMA EKİBİ GÖNDERİYOR

Belarus Devlet Başkanı Aleksandr Lukaşenko, Türkiye'ye arama kurtarma çalışmaları alanında yeterliliği olan 64 kişilik uzman ekip ve gerekli ekipman gönderilmesi talimatı verdi. Belarus Acil Durumlar Bakanlığı, hali hazırdaki 64 kişilik ekibin gerekli ekipmanlarıyla birlikte Türkiye'ye gönderilmesi kararı alındığını duyurarak, depremden etkilenen Suriye'ye de kurtarma ekibi gönderileceğini açıkladı.
Dünyadan destek ve yardım seferberliği

TAYVAN'DAN 2 MİLYON DOLAR YARDIM

Uzakdoğu ülkesi Tayvan da depremin yaralarını sarmak için Türkiye’ye 2 milyon dolar bağışladığını duyurdu. Tayvan hükümeti Türkiye'ye yardım için bir yardım hesabı açtıklarını ve Tayvan vatandaşlarının maddi yardımlarını bu hesapta toplayarak Türkiye’ye ulaştıracaklarını söyledi.

Tayvan'dan 40 kişilik kurtarma ekibi ve 3 arama kurtarma köpeğinin bu sabah saatlerinde İstanbul’a vardıkları öğrenilirken, 90 kişilik ikinci bir ekibinde THY uçağı İle İstanbul’a doğru hareket ettiği bilgisi paylaşıldı.

POLONYALI MADENCİLER TÜRKİYE'YE GELİYOR

Polonya Başbakanı Mateusz Morawiecki, Polonyalı madencilerin Türkiye’ye geleceğini duyurdu.
Başbakan Morawiecki maden kurtarma ekiplerinin Türkiye’ye geleceğini ifade ederek “Trajedinin ölçeği o kadar büyük ki, tüm yardımlar paha biçilemez” dedi. 
Dünyadan destek ve yardım seferberliği

161 KİŞİLİK ABD EKİBİ YOLA ÇIKTI

ABD Uluslararası Kalkınma Ajansı’nın (USAID) İnsani Yardım Bürosu ekipleri, deprem felaketinde sebebiyle Türkiye’ye doğru yolu çıktıklarını duyurdu.

İnsani Yardım Bürosu, açıklamasında 161 uzman personel ile 12 arama-kurtarma köpeğinin daha önce Türkiye’ye gelen USAID ekibine katılacağı ifade edildi.   

BIDEN ERDOĞAN’LA GÖRÜŞTÜ

Haberin Devamı

ABD: Türkiye’ye yardım hazırlığına başladıklarını bildiren ABD’de Başkan Joe Biden, Twitter’dan “Ekibime, Türkiye ile koordinasyon halinde durumu yakından takip etmeyi sürdürmeleri ve gereken tüm yardımı sağlamaları talimatını verdim” dedi. Biden, ilerleyen saatlerde Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ı telefonla arayarak deprem dolayısıyla geçmiş olsun dileklerini iletti. Hayatını kaybedenler için taziyelerini ileten Biden, yaralılara şifa dileğinde bulundu.

Haberin Devamı

NATO: Genel Sekreter Jens Stoltenberg, müttefiklerin Türkiye’ye yardım için harekete geçtiğini söyledi. Stoltenberg, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile temas halinde olduklarını da söyledi.

İSRAİL’DEN YARDIM EKİBİ

İSRAİL: Savunma Bakanı Yoav Gallant, Türkiye’ye arama-kurtarma ekibi gönderilmesi için orduya hazırlanmaları talimatını verdi.

ALMANYA: Başbakan Olaf Scholz, Cumhurbaşkanı Erdoğan’a taziye telgrafı gönderdi. Dışişleri Bakanı Annalena Baerbock, depremin ardından yardım ulaştırmak için “hızlı şekilde” hareket edeceklerini söyledi.

FRANSA: Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, depremin ardından Türkiye ve Suriye’ye yardım göndermeye hazır olduklarını bildirdi.

Haberin Devamı

İNGİLTERE: Başbakanı Rishi Sunak, yardım için “ne gerekiyorsa yapmaya hazır olduklarını” söyledi.

Dünyadan destek ve yardım seferberliği

‘POLONYA’YA GÜVENİN’

RUSYA: Devlet Başkanı Vladimir Putin, Suriye lideri Beşar Esad’ın yanı sıra Cumhurbaşkanı Erdoğan’a Rusya’nın taziyelerini ileten ve yardım teklif eden mesajlar gönderdi.

POLONYA: Yardım teklif eden Başbakan Mateusz Morawiecki, “Türkiye, Polonya’ya güvenebilir” dedi.

İRAN: Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi, Ankara ve Şam’a hitaben, “Bu iki dost ülkeye acil yardım sağlamaya hazır olduklarını” belirtti, başsağlığı diledi.

AB YARDIM MEKANİZMASI AKTİF

AB: Türkiye’nin de katılımcıları arasında yer aldığı AB Sivil Koruma Mekanizması harekete geçirilirken, yardımın koordinasyonu için acil toplantı düzenlendi. Bu kapsamda Hollanda ve Romanya’dan ekipler Türkiye’ye doğru yola çıktı. AB’nin hemen her düzey yöneticisinden taziye ve geçmiş olsun mesajları geldi. Ayrıca, sahada çalışan ilk yardım ekiplerine bilgi akışı için Kopernik uydularının bölgede hizmet vereceği, harita hizmetlerinin bölgedeki ekiplerce kullanılabileceği bildirildi.

Haberin Devamı

BM: Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Antonio Guterres, taziye mesajı paylaşarak BM’nin acil yardım desteği sağlamaya hazır olduğunu açıkladı. Ayrıca dünkü BM Genel Kurulu oturumunda depremde hayatını kaybedenler için bir dakikalık saygı duruşunda bulunuldu.

DSÖ: Dünya Sağlık Örgütü Genel Direktörü Tedros Ghebreyesus, depremden etkilenenlere hızlı müdahale sağlamak için acil sağlık ekiplerinin aktif edildiğini açıkladı.

PAPA’DAN MESAJ

VATİKAN: Katoliklerin ruhani lideri Papa Françesko, Türkiye’deki can kayıplarından ötürü derin üzüntü duyduğunu söyledi.

ÇİN: Devlet Başkanı Şi Cinping, kayıpları “şok içinde” öğrendiğini söyledi ve başsağlığı dileklerinde bulundu.

Haberin Devamı

ERMENİSTAN: Başbakan Nikol Paşinyan, “Çok sayıda can kaybı haberleri nedeniyle üzüntü duymaktayım” dedi. “Ermenistan, destek sağlamaya hazırdır” diye ekledi.

KİM NE GÖNDERİYOR

AZERBAYCAN: Türkiye’ye 370 kişilik arama kurtarma ekibi ile beraberinde 8 köpek yola çıktı.

RUSYA: 100 arama kurtarma personelinden oluşan ekipler, iki adet Il-76 nakliye uçağıyla Türkiye’ye gönderilmek üzere hazır.

YUNANİSTAN: 21 itfaiyeci, 5 doktor, 1 enkaz uzmanı, 2 köpek ve 1 kurtarma aracı, C-130 nakliye uçağıyla İncirlik havaalanına hareket etti.

ABD: Bölgeye 158 kişilik arama kurtarma ekibi ve ek yardımlar göndermek için hazırlık yapıyor.

İNGİLTERE: Türkiye’ye 76 uzmandan oluşan arama kurtarma ekibi yola çıktı.

FRANSA: Avrupa destek mekanizmasının bir parçası olarak 139 kişilik sivil güvenlik kurtarma ekibi Türkiye’ye gönderilecek.

İSRAİL: Arama kurtarma ekibi gönderiminin yanı sıra, bölgede sahra hastanesi kuracak.

İSPANYA: Arama çalışmaları için insansız hava araçları ve personel gönderecek.

POLONYA: 76 itfaiyeci ve sekiz kurtarma köpeğinden oluşan ekip hazır.

ÇEKYA: 68 kişilik bir kentsel arama kurtarma ekibi gönderecek.

TAYVAN: Türkiye’ye yardım için 200 bin dolar bağışlayacağını ilan etti. Ayrıca kurtarma ekibi göndermek için hazırlık yapıyor.

HOLLANDA: Bir arama kurtarma ekibi Türkiye ve Suriye’ye gidecek.

Dünyadan destek ve yardım seferberliği

BULGARİSTAN: İki adet Spartan askeri kargo uçağının yanı sıra itfaiye ve kurtarma ekipleri ile sağlık görevlileri Adana’ya gelecek.

ALMANYA: 41 görevli ve 7 köpekten oluşan bir arama kurtarma ekibi gönderildi.

JAPONYA: 75 kişilik acil müdahale ve kurtarma ekibinin yanı sıra insani yardım malzemeleri gönderecek.

 

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!