Dünya Rusya'dan görüntüler ile sarsıldı... Askeri uçak düştü: Çok sayıda ölü var! İşte ilk görüntüler

Güncelleme Tarihi:

Oluşturulma Tarihi: Ocak 24, 2024 12:51

Rusya'ya ait Ilyushin-76 askeri nakliye uçağı, Ukrayna sınırındaki güney Belgorod bölgesinde düştü. Belgorod Bölgesi Valisi Vyacheslav Gladkov düşen uçaktaki 74 kişiden kurtulan olmadığını açıkladı. Rusya uçağının Ukrayna Silahlı Kuvvetleri tarafından uçaksavar füze sistemiyle düşürüldüğünü belirterek olayı "terör eylemi" şeklinde nitelendirdi. Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov, konuyla ilgili yaptığı açıklamada, "Uçak kazasıyla ilgili BM Güvenlik Konseyi'nden acil toplantı talep ettik” dedi.

Haberin Devamı

usya'nın RAI Novosti haber ajansına göre, Rusya Savunma Bakanlığı, 74 kişiyi taşıyan bir Rus askeri uçağının Belgorod bölgesinde düştüğünü söyledi. Ajans ayrıca uçakta 65 Ukraynalı savaş esirinin yanı sıra altı mürettebat ve üç yolcunun bulunduğunu yazdı.

VALİ AÇIKLADI: KURTULAN YOK

Belgorod Bölgesi Valisi Vyacheslav Gladkov düşen uçaktaki 74 kişiden kurtulan olmadığını açıkladı. Hayatını kaybeden kişilerin kimlikleri henüz belli olmadı.

GÖRÜNTÜLER SOSYAL MEDYADA YAYINLANDI

BBC'de yer alan habere göre, sosyal medyada paylaşılan videoda, yerel saatle 11:00 (08:00 GMT) civarında Yablonovo köyü yakınlarında düşen bir uçağın ardından patlama meydana geldiği görülüyor.

Dünya Rusyadan görüntüler ile sarsıldı... Askeri uçak düştü: Çok sayıda ölü var İşte ilk görüntüler

Haberin Devamı

Aynı haberde Ukrayna yetkililerinin uçağın kendi güçlerince vurulduğunu duyurduğu bilgisine de yer verildi.

Rusya’nın açıklamasının aksine Ukrayna, uçakta S-300 füze savunma sistemi bulunduğunu açıkladı.

Ukrayna Genelkurmay Başkanlığı yetkililerinin, Pravda isimli yayın organında yer alan açıklamasında, düşen uçakta savaş esiri bulunduğuna ilişkin bir ifade yer almadı.

Dünya Rusyadan görüntüler ile sarsıldı... Askeri uçak düştü: Çok sayıda ölü var İşte ilk görüntüler

RUSYA SAVUNMA BAKANLIĞI: UÇAĞI UKRAYNA DÜŞÜRDÜ

Rusya'nın Ukrayna sınırındaki Belgorod bölgesinde sabah saatlerinde düşen Rus Hava Kuvvetleri'ne ait Ilyushin-76 askeri nakliye uçağıyla ilgili Rusya Savunma Bakanlığından açıklama geldi. Bakanlık Sözcüsü İgor Konaşenkov, 65'i Ukraynalı esir asker, 3'ü esirlere eşlik eden Rus askeri, 6'sı mürettebat olmak üzere 74 kişinin bulunduğu uçağın Ukrayna Silahlı Kuvvetleri tarafından ateşlenen uçaksavar füze sistemi ile vurulduğunu belirtti.

Konaşenkov, “Bugün saat 11.15'te Kiev rejimi, Ukrayna askeri personelini takas için taşımak üzere Chkalovsky'den Belgorod Havaalanı'na doğru uçan Rus askeri kargo uçağını düşürerek terör eylemi gerçekleştirdi. Uçak, Ukrayna Silahlı Kuvvetleri tarafından Harkov bölgesindeki Lyptsi yerleşiminden uçaksavar füze sistemi kullanılarak imha edildi" şeklinde konuştu.

Konaşenkov, “Ukrayna yönetimi bugün Ukrayna askeri personelinin esir takası nedeniyle askeri nakliye uçaklarıyla Belgorod Havaalanına nakledileceğini çok iyi biliyordu. Daha önce yapılan anlaşmaya göre bu takas öğleden sonra Rusya-Ukrayna sınırındaki Kolotilovka kontrol noktasında gerçekleşecekti. Yine de Kiev rejimi Rusya'yı suçlama hedefi doğrultusunda adım attı. Ukrayna yönetimi bu terör saldırısını gerçekleştirip gerçek yüzünü vatandaşlarının hayatını ihmal ederek gösterdi” dedi.

Rusya cumhurbaşkanlığı sözcüsü Dmitry Peskov ise Kremlin'in kazadan haberdar olduğunu ancak ayrıntılara girmeyi reddettiğini söyledi.

Haberin Devamı

UKRAYNA: İDDİALARI ARAŞTIRIYORUZ

Ukrayna hükümeti, Rusya'nın uçağın Ukraynalı savaş esirlerini taşıdığı iddiasını araştırdığını duyurdu.

Açıklamada daha fazla ayrıntı verilmedi ancak Rusya'nın "Ukrayna toplumunu istikrarsızlaştırmayı amaçlayan Ukrayna'ya karşı aktif olarak bilgilendirici özel operasyonlar yürüttüğü"nün altı çizildi.

Düşen uçak Avrupa Hava Seyrüsefer Güvenliği Örgütü'ne göre 1975'ten beri hizmette olan Sovyet döneminden kalma uzun menzilli bir kargo uçağıydı.

LAVROV: BM GÜVENLİK KONSEYİ'NDEN ACİL TOPLANTI TALEP ETTİK

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, ABD’nin New York kentinde gerçekleşen Birleşmiş Milletler (BM) Güvenlik Konseyi toplantılarının ardından açıklamalarda bulundu. Rusya’da düşen askeri nakliye uçağına değinen Lavrov, uçağın düşmesiyle ilgili gerçeklerin ortaya çıkması için BM Güvenlik Konseyi’ni acil toplantıya çağırdıklarını söyledi. Lavrov, “Yaklaşık 1 buçuk saat önce New York saatiyle 15.00'te BM Güvenlik Konseyi'nin acil olarak toplanmasını talep etmiştik. Dönem Başkanı Fransa’nın görevlerini iyi niyetle yerine getirmesini ve böyle bir toplantıyı mümkün olan en kısa sürede planlamasını bekliyoruz. Buça'da düzenlenen saldırının ardından Dönem Başkanı İngiltere’nin üç gün boyunca böyle bir toplantıyı düzenlemeyi reddettiği 2022 yılındaki hikayenin tekrarlanmasını istemiyoruz” ifadelerini kullandı.

Haberin Devamı

“GERÇEKLER ORTAYA ÇIKINCA ZAFERLERİNİ HALININ ALTINA SÜPÜRDÜLER”

Uçak düştükten sonra Ukrayna Silahlı Kuvvetleri’nin ilk açıklamalarında olayın sorumluluğunu üstlendiğini öne süren Lavrov, “Uçağın düşmesinin hemen ardından Ukrayna Silahlı Kuvvetleri yeni bir zafer daha ilan etti. Uçağın savaş esirlerini taşıdığı ortaya çıkınca Ukrayna propagandası zaferleriyle ilgili açıklamalarını halının altına süpürmeye başladı” dedi.

Yaşanan olaydan sonra Ukrayna tarafının açıklama yapması için Güvenlik Konseyi’nde toplantı yapılması konusunda ısrarcı olduklarının altını çizen Lavrov, "Şu anda gerçekleri tespit ediyoruz. Bu bilgi bize yeni ulaştı ve doğrulanıyor. Bu amaçla bugün Güvenlik Konseyi'nin Ukrayna tarafının tüm bunların nasıl olduğunu anlatabileceği bir toplantı yapması konusunda ısrar ediyoruz” ifadelerini kullandı.

Haberin Devamı

“UÇAĞIN ESİRLERİ TAŞIDIĞINDAN HABERDARLARDI”

Düşen uçakta bulunan 65 kişinin Ukraynalı esirler olduğunu Kiev tarafının bildiğini öne süren Lavrov, buna rağmen uçağın Ukrayna ordusu tarafından hedef alındığını iddia ederek, “Ukrayna askeri kurumlarındaki Ukraynalı yetkililerin böyle bir takasın hazırlandığından habersiz olmaları mümkün değil. Ukraynalıların itiraf edeceklerine dair size uzaktan söz veremem ama orada askerler olduğunu bildikleri gerçeği kesin” dedi.

“İSLAM İŞBİRLİĞİ TEŞKİLATI, BAĞIMSIZ BİR FİLİSTİN KONUSUNDA ISRARCI”

Orta Doğu’daki gelişmelere ve Filistin-İsrail çatışmalarına değinen Lavrov, İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) ülkelerinin bağımsız bir Filistin devleti kurulması yönünde müzakerelerin etkin arabulucular ile yapılması konusunda ısrar ettiğini söyledi. Lavrov, “Birçok Arap ülkesiyle görüştüm, İslam İşbirliği Teşkilatı üyesi ülkeleri temsil eden tüm büyükelçilerle büyük bir toplantı yaptım. Herkes bir Filistin devletinin kurulmasına ilişkin resmi bir karar alınması ve tarafsız, etkili arabulucular eşliğinde müzakerelerin başlatılması gerektiği konusunda çok güçlü bir tutuma sahip” dedi.

Haberin Devamı

Orta Doğu ülkeleri ile Moskova’da sorunun çözümü için istişareler yapabileceğini ve bu konuda çağrı yaptıklarını da ekleyen Lavrov, “Başrolünde Orta Doğu ülkelerinin olacağı kolektif bir arabuluculuk mekanizması gerekiyor. Rusya, Moskova’da vicdani ve gerçekçi diyalogla ilgilenen uluslararası aktörleri istişare toplantısına davet ediyor” ifadelerini kullandı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!