Dev nükleer santral faaliyetine son verdi

Güncelleme Tarihi:

Dev nükleer santral faaliyetine son verdi
Oluşturulma Tarihi: Eylül 12, 2022 07:00

Rusya’nın elinde olan Zaporojye nükleer santralında enerji üretimine son verildi. Son reaktör de kapatılırken, ‘soğuk durdurma’ durumuna geçildi.

Haberin Devamı

Ukrayna Devlet Nükleer Enerji Şirketi Energoatom, Zaporojye nükleer santralında çalışan son reaktörün faaliyetinin durdurulduğunu duyurdu. Energoatom’dan yapılan yazılı açıklamada, Zaporojye nükleer santralının Ukrayna şebekesiyle tüm bağlantılarının bölgedeki çatışmalar nedeniyle hasar gördüğüne işaret edildi. Santralın, Ukrayna şebekesiyle bir bağlantısının 11 Eylül gecesi tekrar sağlandığı bilgisine yer verilen açıklamada, “Böylelikle santrala elektrik verilebildi ve santralda çalışan tek reaktörün faaliyetinin durdurulmasına ve en güvenlisi olan ‘soğuk durdurma’ durumuna geçirilmesine karar verildi” denildi.

AVRUPA’NIN EN BÜYÜĞÜ

Ukrayna’nın güneydoğusundaki Zaporojye Nükleer Santrali, Avrupa’nın en büyük nükleer santralı. 4 Mart’ta Ruslar tarafından ele geçirilen santralın çevresinde topçu saldırıları yaşanıyor. Ukrayna ve Rusya bu saldırılar konusunda birbirini suçluyor. Santralda BM’ye bağlı Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu’ndan (UAEK) bir ekip de bulunuyor.

Haberin Devamı

Bu arada dün akşam Rusya lideri Vladimir Putin ve Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron telefonda santraldaki durumu görüştü. Putin’in saldırılarla ilgili Ukrayna’yı suçladığı belirtilirken, Macron ise Rusya’dan bölgedeki tüm silahları geri çekmesini talep etti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!