Deprem diplomasisi acıyı paylaştılar

Güncelleme Tarihi:

Deprem diplomasisi acıyı paylaştılar
Oluşturulma Tarihi: Şubat 16, 2023 07:00

Türkiye’de yaşanan çifte deprem felaketinin ardından başta komşu ülkeler olmak üzere pek çok ülkeden devlet adamları taziye ve destek için Türkiye’ye geldi. Deprem diplomasisi Atina ve Erivan ile ilişkilerde yeni sayfalar açabilir.

Haberin Devamı

Kahramanmaraş merkezli depremlerin ardından son on günde başta komşu ülkeler olmak üzere birçok ülkeden devlet adamları taziye ve destek için Türkiye’ye ziyarette bulunuyor. Deprem sonrası Ankara ile dayanışma gösteren ülkeler, gerek devlet başkanları ve dışişleri bakanları seviyesinde ziyaretlerde bulundu, gerek Türkiye’nin acısına ortak olduklarını göstermek için resmi yas ilan ederek bayraklarını yarıya indirdi.

TÜRKİYE İÇİN YAS TUTULDU

Onlarca ülke, Türkiye’deki deprem felaketi için yardım seferberliğine girişirken başta Balkan coğrafyasındaki devletler, Türkiye’nin acısını paylaştıklarını yas ilan ederek gösterdi. Bulgaristan, Kosova, Kuzey Makedonya, Arnavutluk ve Bangladeş birer gün resmi yas ilan ederek bayraklarını yarıya indirdi.

KATAR: ‘YANINIZDAYIZ’

Haberin Devamı

Depremin ilk şokunun atlatılmasının ardından Azerbaycan ve Yunanistan dışişleri bakanları deprem bölgesini ziyaret ederek Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile görüştü. Önceki gün de İsrail Dışişleri Bakanı Eli Cohen, Ankara’da hem Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan hem de Çavuşoğlu ile bir araya geldi. Depremlerin ardından lider seviyesindeki ilk ziyareti ise Katar Emiri Şeyh Temim bin Hamed el Sani gerçekleştirdi. Şeyh Temim’in Cumhurbaşkanı Erdoğan ile İstanbul’da gerçekleştirdiği ziyaret sonrası Katar’ın Türkiye Büyükelçiliği’nin resmi Twitter hesabından “İyi günde kötü günde hep yanınızdayız” mesajı paylaşıldı. Aynı gün Ankara’nın konuk ettiği bir diğer lider de Irak Kürt Bölgesel Yönetimi Başkanı Neçirvan Barzani oldu.

Deprem diplomasisi acıyı paylaştılar

Libya Dışişleri Bakanı Necla El Manguş, taziye ziyaretine gelen ilk yabancı devlet temsilcilerinden biri oldu.

ERİVAN İLE NORMALLEŞME

Diplomasi trafiği dün de tüm hızıyla sürdü. Ürdün Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Ayman Safadi, Bosna-Hersek Dışişleri Bakanı Elmedin Konakoviç ve Ermenistan Dışişleri Bakanı Ararat Mirzoyan, Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu ile görüştü. Çavuşoğlu-Mirzoyan görüşmesinde iki ülke arasında sürdürülen tam normalleşme sürecine de değinilirken, atılacak adımların hızlandırılacağı vurgulandı. Yabancı bakanlar Ankara’daki temaslarını tamamladıktan sonra deprem bölgesine hareket etti. Öte yandan dün Cumhurbaşkanı Erdoğan, Malezya Başbakanı Enver İbrahim ile Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde bir araya geldi.

Haberin Devamı

Deprem diplomasisi acıyı paylaştılar

Bosna Hersek Dışişleri Bakanı Elmedin Konakoviç dün taziye ziyaretinde bulundu.

35 YIL SONRA İLK GEÇİŞ

Diplomasi trafiğinin, özellikle gergin seyreden Ankara-Erivan arasındaki ilişkilerde yeni bir sayfa açılmasına katkı sağlayabileceği belirtilirken Ermenistan’dan gelen desteğin Ankara’da sıcak karşılandığı ifade ediliyor. İki ülke arasındaki Alican Sınır Kapısı’nın, yardımların deprem bölgesine ulaştırılması için 35 yıl aradan sonra açılması da normalleşmeyi ivmelendirecek bir adım olarak değerlendiriliyor.

‘İFTİRALAR ATILIYOR, AYIP EDİLİYOR’

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu arama kurtarma çalışmaları için Türkiye’ye gelen yabancı ekiplerle ilgili dezenformasyonlara tepki gösterdi. Bosna-Hersek Dışişleri Bakanı Elmedin Konakovic ile Ankara’da ortak basın toplantısı düzenleyen Bakan Çavuşoğlu, şunları söyledi: “12 ülke arama kurtarma çalışmalarını tamamlayarak ülkelerine döndüler. Bunların dönüşü ile ilgili bazı konularda olduğu gibi dezenformasyon yapılıyor. Bazıları için eşya alındı diye çirkin iftiralar atılıyor, bunlar da doğru değil. Bu ülkelere de ayıp ediyoruz, onlar iyi niyetleri ile gelmişler yardım ediyorlar. Şu anda arama kurtarma ekibi bakımından sahada bulunan ülke sayısı 76, personel 7 bin 607, ekip göndermesi beklenen 2 ülke daha var. 712 personel daha gelecek.” (Selçuk BÖKE / ANKARA)

Haberin Devamı

Deprem diplomasisi acıyı paylaştılar

Jens Stoltenberg

NATO’DAN DAYANIŞMA ZİYARETİ

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg bugün Türkiye’de olacak. Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ve Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’yla görüşecek olan Stoltenberg, deprem bölgesinde incelemelerde bulunacak. Ziyarette, Türkiye’nin yardım talebinde bulunmasıyla hızla harekete geçen NATO’nun daha fazla nasıl katkı sağlayabileceği ele alınacak. Geçtiğimiz günlerde Türkiye’ye barınma unsurları gönderme kararı alan NATO birkaç gün içinde bin kadar konteynerin nakline başlayacak. Stoltenberg, müttefik ülkelere Türkiye’ye daha fazla destek çağrısı yaptı. Stratejik hava köprüsü de güçlendirilecek. (Güven ÖZALP / BRÜKSEL)

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!