Davutoğlu'dan Rusya lideri Putin'e çağrı

Güncelleme Tarihi:

Davutoğludan Rusya lideri Putine çağrı
Oluşturulma Tarihi: Aralık 04, 2015 10:46

Resmi temasları kapsamında Azerbaycan'da bulunan Başbakan Ahmet Davutoğlu, Azerbaycan Diplomasi Akademisi'nde, "Küresel Sınamalar Karşısında Türkiye-Azerbaycan Stratejik Ortaklığı" başlıklı bir konuşma yaptı. Davutoğlu, Rusya Devlet Başkanı Putin'e çağrıda bulunarak, "Çağrım, Rusya'daki liderlere, Sayın Putin'e ve bütün Rus liderliğine... Gelin meselemizi konuşarak, yüz yüze ele alalım" dedi.

Haberin Devamı

Davutoğlu özetle şunları söyledi:

-- Bizim için Bakü İstanbul kadar, Konya kadar azizdir. Hepimiz Bakülüyüz.  AB sürecini ilerletirken Asya ile ilişkilerimize aynı önemi vermek zorundayız. Nerede insani mesele varsa Türkiye oradadır.

-- Biz Suriyeli kardeşlerimizin üzerine bomba yağdırmıyoruz. 2 buçuk milyona yakın mülteci barındırıyoruz. Suriye'den yüzde 20'ye yakın nüfus şu an Türkiye'de. 

-- Türk ve Rus halkları arasında hiçbir sorun yoktur ve olmayacaktır. İftira kampanyasını kabul etmemiz ve anlayış göstermemiz mümkün değildir. Biz kimsenin sınırını ihlal etmedik ama bizim sınırımız ihlal edildi.

SINIRLARIMI KORUDUĞUMUZ İÇİN ÖZÜR DİLEMEYİZ

-- Biz, bizim hava sahamıza giren milliyeti belli olmayan bir uçağa karşı meşru müdafaa hakkımızı kullanarak, herkesin bildiği angajman kurallarını uyguladık. Bunun için kimse Türkiye'yi suçlayamaz. Bunun için Türkiye'den kimse özür bekleyemez. Biz, sınırlarımızı koruduğumuz için özür dilemeyiz. Hesabımızı da sadece ve sadece, meşruiyetini 1 Kasım seçimlerinde halktan aldığımız aziz milletimize karşı veririz.
     

-- Çağrım, Rusya'daki liderlere, Sayın Putin'e ve bütün Rus liderliğine, gelin meselemizi konuşarak, yüz yüze ele alalım. Ama 15 gün önce zikretmediğiniz, gündemde olmayan iddialarla, 'Türkiye DEAŞ'a destek oluyor' gibi iddialarla soğuk savaş dönemini andıran kampanyaları birbirimize karşı kullanmayalım. Eğer böyle bir iddia var idiyse neden 15 gün önce gündeme getirmediniz.

ERMENİSTAN'A ÇAĞRI: İADE EDİN

-- Rusya'nın operasyon yaptığı yerlerde kesinlikle DEAŞ unsuru yoktur. Orada Türkmenler yaşıyor. Rusya sınır ihlali olmayacağı konusunda defalarca söz verdi. Uçakların üç kez sınır ihlali yapıp, Türkmenlerin bombalandığına şahit olduk. 

-- Can Azerbaycan'ın işgal altındaki toprakları işgalden kurtuluncaya kadar Türkiye Cumhuriyeti devletinin her zaman can Azerbaycan'ın yanında olacağını bir kez daha vurgulamak isterim.

-- Ermenistan'a da buradan bir çağrıda bulunmak isterim. Size ait olmayan toprakları barış içinde ait olana devredecek bir barış süreci başlatmanız halinde Türkiye-Gürcistan-Azerbaycan arasında oluşan bu barış ve vizyon ittifakına sizler de katılabilirsiniz. Bizler kimseye hasmane bir tutum içinde değiliz ama Azerbaycan'ın her karış toprağı azizdir ve bu topraklar mutlaka işgalden kurtarılmalıdır.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!