Cunta ABD’li diplomatı uyarmış: Nijer’e müdahale olursa Bazoum’u unutun

Güncelleme Tarihi:

Cunta ABD’li diplomatı uyarmış: Nijer’e müdahale olursa Bazoum’u unutun
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 12, 2023 07:00

Nijer’de 26 Temmuz’da gerçekleşen askeri darbe sonrası ailesiyle birlikte ev hapsinde tutulan, ülkenin seçilmiş ilk Cumhurbaşkanı Muhammed Bazoum’un (63) şartlarına dair endişelerin arttığı bir dönemde Associated Press (AP) ajansına konuşan iki Batılı yetkili, Bazoum’un hayatının da risk altında olduğunu iddia etti.

Haberin Devamı

Batılı yetkililerin aktardığına göre, Nijer’deki askeri yönetim, üst düzey bir ABD diplomatına, ülkeye herhangi bir askeri müdahale düzenlenmesi durumunda Bazoum’u öldüreceklerini söyledi. Yetkililer, ABD’li diplomatın kim olduğuna dair bir isim paylaşmazken, ABD Dışişleri Bakan Yardımcısı Victoria Nuland’ın, cunta temsilcileriyle yüz yüze bir görüşme gerçekleştirdiği biliniyor.

AB BAZOUM’UN ŞARTLARINA DİKKAT ÇEKTİ

Öte yandan Avrupa Birliği (AB) Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, Bazoum ve ailesinin birkaç gündür gıda, elektrik ve tıbbi yardımdan yoksun bırakıldığına dair bilgilerin ortaya çıktığını belirterek, demokratik olarak seçilmiş bir devlet başkanına böyle bir muamelenin asla kabul edilemez olduğunu ifade etti.

Haberin Devamı

FRANSA VE ECOWAS KARŞITI GÖSTERİ

Nijer’deki cuntanın binlerce destekçisi dün başkent Niamey’deki Fransız askeri üssünün önünde toplandı. Protestocular, Fransa ve ECOWAS karşıtı sloganlar atarak, perşembe günü Nijer’de “anayasal düzenin tesis edilmesi” için İhtiyat Kuvvetleri’ni devreye sokacağını duyuran ECOWAS’a gönderme yaptı. Birçok protestocu Rusya ve Nijer bayrakları salladı ve Nijer’deki darbenin lideri general Abdourahmane Tchiani’ye destek sloganları attı. AFP’nin haberine göre, bir gösterici “Fransızların gitmesini sağlayacağız. ECOWAS bağımsız değil, Fransa tarafından manipüle ediliyor” dedi. Fransız Büyükelçiliği önünde 30 Temmuz’da Fransa karşıtı bir gösteri düzenlenmiş, bu olay Fransa’nın vatandaşlarını tahliye etmesine neden olmuştu.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!