Çipras: Bir Türkiye’ye bakın bir de Yunanistan’a ‘Savunma sanayimiz bir vida sıkamıyor’

Güncelleme Tarihi:

Çipras: Bir Türkiye’ye bakın bir de Yunanistan’a ‘Savunma sanayimiz bir vida sıkamıyor’
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 12, 2023 07:00

21 Mayıs seçimleri öncesinde Yunan meclisinde yer alan siyasi partilerin liderleri televizyon programında kozlarını paylaştı. Başbakan Miçotakis, yurtdışından silah alımlarını övdü. Rakibi Çipras ise “Türkiye savunma ihtiyaçlarının yüzde 60’ını kendisi üretiyor. Bizde bir vida bile sıkılmıyor” diye tepki gösterdi.

Haberin Devamı

Yunanistan’da 21 Mayıs’ta yapılacak genel seçimler öncesi, parlamentoda temsil edilen siyasi partilerin liderleri, ortak bir televizyon programında biraraya geldi. Devlet televizyonu ERT’de düzenlenen programda adaylar 6 gazetecinin 36 sorusuna yanıt verdi.

‘MAVİ VATAN DNA’LARINA İŞLEDİ’

Başbakan ve Yeni Demokrasi Partisi lideri Kiriakos Miçotakis toplantının “dış politika ve savunma” ile ilgili bölümünde, Yunanistan’daki seçimleri kazanması halinde, Türkiye’de seçimleri ister Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, ister CHP adayı Kemal Kılıçdaroğlu kazansın, diyalog teşebbüsünde bulunacağını, ancak büyük beklentileri bulunmadığını söyledi. Miçotakis, “Kendisini ‘Mavi Vatan’ ile dile getiren Türk revizyonizminin, Türk siyasi partilerin DNA’sına derin şekilde işlediği kanısındayım. Yanılsama içinde değilim. Yunanistan’ın caydırıcı gücünü arttırması siyasetini sürdüreceğim” dedi.

Haberin Devamı

‘ABD’DE İBRE BİZE DÖNDÜ’

Dört yıllık iktidarı döneminde, “özellikle saldırgan bir Türkiye ile baş ettiğini” öne süren Miçotakis, bu süre içinde Yunanistan’ın önemli silah satın alımları gerçekleştirdiğini ve ABD ile Fransa gibi ülkelerle güçlü ittifaklar kurduğunu belirtti. Miçotakis, “ABD Kongresi’nde terazinin ibresi, Yunanistan’ın çıkarlarından yana döndü” şeklinde konuştu.

Programda, ülkenin üçüncü büyük siyasi partisi sosyalist PASOK’un lideri Nikos Andrulakis, tüm Türk-Yunan sorunlarının Avrupa Birliği (AB) kapsamına dahil edilmesini ve Türkiye’ye ciddi yaptırımlar uygulanabilmesi için AB’deki veto hakkı ve oybirliği esasının kaldırılması gerektiğini savundu.

TÜRKİYE SİLAHLARINI KENDİ ÜRETİYOR

Ana muhalefetteki Radikal Sol Koalisyon (SYRIZA) lideri eski Başbakan Aleksis Çipras ise silah satın alımları ile ilgili anlaşmalarda, Yunan silah sanayisinin güçlenebilmesi için hiçbir şeyin öngörülmediğini kaydederek “Türkiye, savunma ihtiyaçlarının yüzde 60’ını yerli üretimden karşılarken, Yunan savunma sanayinde bir vida bile sıkılmaması kabul edilemez” diye konuştu.

BÖYLE GİDERSE KOMŞU İKİ KEZ SEÇİME GİDECEK

Yunanistan’da seçim öncesi dönem son derece sönük geçiyor. Miçotakis ve Çipras, seçim konuşmalarını çok az sayıda izleyici kitleleleri önünde gerçekleştiriyorlar. Medyada ise Yunan seçimlerine ilgi, Türkiye’de pazar günkü seçimlere gösterilen ilgi kadar. Son anketler, ‘Miçotakis’in 21 Mayıs’taki seçimlerden ilk parti olarak çıkacağında, ancak tek başına hükümet kuramayacağında’ birleşti. Koalisyon hükümeti kurulması olasılığı da zayıf görünüyor. Yunanistan’da en muhtemel senaryo, 2 Temmuz’da tekrar sandık başına gidilmesi.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!