Cinsel şiddete AB’den yaptırım: Eşitlik için 300 yıl gerek

Güncelleme Tarihi:

Cinsel şiddete AB’den yaptırım: Eşitlik için 300 yıl gerek
Oluşturulma Tarihi: Mart 08, 2023 07:00

AB, kadınlara yönelik hak ihlalleri ile tecavüzü ‘insan hakları ihlali’ olarak Birliğin yaptırımları kapsamına aldı. Öte yandan BM Genel Sekreteri Antonio Guterres, bu gidişle kadın-erkek eşitliğinin sağlanması için daha 300 yıl gerekeceğini kaydetti.

Haberin Devamı

Avrupa Birliği, kadınlara yönelik hak ihlallerinin ve saldırıların arttığı, tecavüzün savaş unsuru olarak gündemde olduğu bir dönemde cinsel şiddeti insan hakları yaptırım sistemine dahil etti. Yaptırım “yatay” nitelikli olacak. Başka bir deyişle, bir yer ya da coğrafi alanla sınırlı olmayacak.

İLK ETAPTA 9 KİŞİ LİSTEDE

Hollanda’nın öncülüğünü yaptığı karar kapsamında ilk etapta; Ukrayna’nın işgal altındaki bölgeleri, Rusya, Afganistan, İran, Myanmar, Güney Sudan ve Suriye’den dokuz kişi ve üç kurum listeye alındı. Listeye dahil edilenlere AB’deki hesaplarına erişim ve AB ülkelerinde seyahat yasağı gelecek. AB’deki kişi ve kurumların listede yer alanlarla iş yapmaları da yasak kapsamında olacak. BM tarafından 2022’de hazırlanan bir raporda 49 taraf suçlu bulunurken genelde ihtiyatlı başlangıç yapmayı tercih eden AB’nin 12 kişi ve kuruma yaptırım kararı alması dikkat çekti.

Haberin Devamı

‘LİSTE GENİŞLEYECEK’

Kadınların hor görülmesinin ve hakların yok sayılmasına bir yanıt verilmesini gerektirdiğini belirten Hollanda Dışişleri Bakanı Wopke Hoekstra, “Bu yaptırım paketi sadece tek seferlik bir olay değil. Listeyi diğer cinsel şiddet faillerini de kapsayacak şekilde genişletmekte tereddüt etmeyeceğiz” dedi. Hoekstra, yaptırımların cinsel şiddet suçlularına bundan kurtulamayacaklarına dair net mesaj olduğunu söyledi. Bu tür yaptırımların etkisi zaman zaman tartışılsa da AB yetkilileri sembolizmin gücünün hafife alınmaması gerektiği görüşünde. (Güven ÖZALP/BRÜKSEL)

Cinsel şiddete AB’den yaptırım: Eşitlik için 300 yıl gerek

BM: CİNSİYET EŞİTLİĞİ  İÇİN 300 YIL GEREK

BM Genel Sekreteri Antonio Guterres, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü öncesi yaptığı değerlendirmede, kadın hakları konusundaki küresel ilerlemenin “yok olduğu” uyarısında bulundu. “Cinsiyet eşitliği gittikçe uzaklaşıyor” diyen Guterres, bu hızla devam edilirse kadın-erkek eşitliğine ancak 300 yıl sonra erişilebileceğini kaydetti. Guterres, cinsiyet eşitliğindeki gerilemeye örnek olarak Afganistan’da işbaşına gelen Taliban rejiminin “kadınlar ve kızları kamusal alandan silmesini” gösterdi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!