Çin’de sert korona tedbirlerine öfke

Güncelleme Tarihi:

Çin’de sert korona tedbirlerine öfke
Oluşturulma Tarihi: Kasım 28, 2022 07:00

Başkent Pekin ve Şanghay’da kalabalıklar, sokağa çıkma yasaklarını protesto etti. COVID önlemlerinden bıkan halk ‘Şi istifa’ diye slogan attı. Çin’de bu tür protestolar oldukça nadir yaşanıyor.

Haberin Devamı

Hafta sonu binlerce kişi, ülkenin çeşitli kentlerinde Devlet Başkanı Şi Cinping ve Çin Komünist Partisi’ni (ÇKP) protesto etti. Ülkenin en büyük kenti Şanghay toplanan yüzlerce kişi “Şi istifa”, “ÇKP istifa” şeklinde sloganlar attı. Başkent Pekin’de ise eylemlerin adresi üniversitelerdi. Kentteki çeşitli kampüslerde yüzlerce kişi, sansür ve baskıya karşı boş, beyaz kağıtlar tutarak sessiz protestoda bulundu.

Çin’de sert korona tedbirlerine öfke
Şi Cinping

ÖLÜMCÜL YANGIN TETİKLEDİ

Pekin yönetimine yönelik bu ender tepki, geçen perşembe günü Sincan Uygur Özerk Bölgesi’nin merkezi Urumçi’de 10 kişinin öldüğü yangını izliyor. Yangının çıktığı bina korona önlemleri kapsamında karantinadaydı. Öfkeli halk, kapılar dışarıdan kilitlendiği için kurbanların kaçmayı başaramadığını söylüyor. Ayrıca mahalleden çıkışları engellemek için kurulan barikatın itfaiyeyi yavaşlattığı da belirtiliyor.

Haberin Devamı

ÖNLEMLER İŞE YARAMIYOR

Dünyanın kalanı korona aşılarının bulunması sonrası “virüsle yaşam” adı verilen kontrollü normalleşme stratejileri uygulamaya geçerken Çin, hâlâ katı yasaklar öngören “sıfır vaka” politikasında ısrar ediyor. Öte yandan sert tedbirlere rağmen son haftalarda yeni vakalar artışta. Son 24 saatte günlük vaka artışında yeni bir rekor kırıldı, ülke çapında pazar günü 39 bin 506 yeni vaka rapor edildi. Halihazırda çeşitli kentlerde milyonlarca kişi evlerine kapatılmış halde. Sokağa çıkma yasakları ve ekonomik hayattaki aksaklıklar halkın memnuniyetsizliğini iyice arttırdı. Son olarak geçen çarşamba, dünyanın en büyük iPhone fabrikasında işçiler, kötü karantina koşullarını protesto etmiş, eylemleri şiddetle bastırılmıştı.

Çin’de sert korona tedbirlerine öfke

BU İLK OLAY DEĞİL

Daha önce farklı kentlerde de benzer olaylar yaşanmıştı. Kasım ayının ilk günü Lanzhou kentinde üç yaşındaki bir çocuk, karbonmonoksit zehirlenmesinden öldü. Baba Tuo Shilei ilk yardım hattını dört kez aradığını, ancak karantina gerekçesiyle ambulans ya da polisin gelmeyi reddettiğini söyledi. 18 Kasım’da ise Zhengzhou kentinde dört aylık bir bebek benzer şekilde karantina yüzünden tıbbi bakımı alamadığı için öldü. Baba Li Baoliang, karantinada tutuldukları için kızının cenazesini bile alamadıklarını aktardı.

Haberin Devamı

KURBANLAR ANILDI

Dün Şanghay’da bir grup, Mandarince’de Urumçi ile aynı adı taşıyan sokakta kurbanları anmak için toplandı, yola çiçek ve mum bıraktı. Ani tecritlerden ve toplu testlerden bıkan kalabalıktakiler, “Özgürlük galip gelecek” ve “Tecritlere hayır, özgürlük istiyoruz” sloganları attı. Polis sert müdahalede bulunmasa da onlarca kişinin gözaltına alındığı görüldü. Öte yandan Pekin hükümeti sosyal medyada ise protestoculara karşı aktif bir önleme kampanyası yürüttü. Weibo gibi platformlardan protesto paylaşımları hızla silindi. Hükümeti eleştiren etiketler sansürlendi.

Çin’de sert korona tedbirlerine öfke

 

 

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!