Çin’de iPhone çalışanlarına sopalı müdahale

Güncelleme Tarihi:

Çin’de iPhone çalışanlarına sopalı müdahale
Oluşturulma Tarihi: Kasım 25, 2022 07:00

Koronavirüsün ilk çıktığı Çin’de, sıfır COVID politikasına rağmen günlük vaka sayılarında rekor kırıldı. iPhone üretilen Foxconn şirketine ait fabrikada tebdirlere karşı ayaklanan çalışanlar polisle çatıştı.

Haberin Devamı

Koronavirüs pandemisinin ilk çıktığı ülke olan Çin’de sular durulmuyor. Salgının başından beri en sıkı tedbirlerin uygulandığı ülkede, ‘sıfır vaka’ politikası sürüyor. Hükümetin zorunlu tecritler ve seyahat kısıtlamalarını içeren sıfır vaka uygulamasına rağmen, vakalar pandeminin başından bu yana en yüksek seviyeye çıktı. Dün son 24 saatte kayıtlara geçen vaka sayısı 31 bin 454 ile salgının başladığı Aralık 2019’dan beri rekor kırdı. Çin’de en son vaka rekoru 29 bin 317 ile 13 Nisan’da kırılmıştı.

TEDBİRLER ARTTIRILDI

Kasım ayının başlarında COVID-19 ile mücadele tedbirlerinin bazıları gevşetilmiş, temaslılar ve ülke dışından gelenlere yönelik merkezi karantina zorunluluğu 7 günden 5 güne indirilmişti. Merkezi karantinanın ardından 3 günlük ev karantinası mecburiyeti ise kaldırılmamıştı. Ancak başkent Pekin, Şanghay ve Guangzhou gibi şehirlerde görülen vaka artışı, tedbirlerin sıkılaştırmasına neden oldu. Hatta ülkede, 6 ay sonra ilk kez COVID-19 bağlantılı ölüm meydana geldi. Tüm bunlar üzerine Pekin’de insanların alışveriş merkezleri, oteller, hükümet binaları ve diğer halka açık alanlara girebilmesi için son 48 saate ait negatif PCR testi sonucu şartı ibraz etme zorunluluğu getirildi.

Haberin Devamı

Çin’de iPhone çalışanlarına sopalı müdahale

Foxconn çalışanlarının isyanında sopalar dikkat çekti. Güvenlik güçleri bazı eylemcileri döverken kimi protestocuların da sopalı olduğu görüldü.

İŞÇİLER İSYAN ETTİ

Artan vakalardan, ülkedeki çalışanlar da nasibini aldı. Amerikan Apple şirketine iPhone üreten Foxconn şirketinin fabrikasında bir aydır kapalı devre çalışan işçiler, alınan sıkı koronavirüs tedbirlerini protesto edip polislerle çatıştı. Dünyanın en büyük iPhone fabrikasında önceki gece başlayan ve dün sabaha kadar süren eylemde işçiler, sıkı COVID-19 tedbirlerinin yanı sıra, söz verilen ikramiyelerin ödenme tarihinin ertelenmesi, ödemelerin yapılmaması ve yeterli yiyecek verilmemesini protesto etti. Sosyal medyaya yansıyan görüntülerde, işçilerin “Eve dönmek istiyoruz” sloganları atması dikkat çekti. İsyan eden işçilerden bazılarının, polisle girdikleri arbede esnasında yaralandığı, bazı işçilerin ise sağlık durumunun ciddi olduğu öne sürüldü. Sosyal medyada koruma giysili güvenlik güçlerinin bazı eylemcileri sopayla dövdüğüne dair videolar paylaşıldı.

Haberin Devamı

ŞİRKET ÖZÜR DİLEDİ

Görüntülerin dünya medyasında da büyük yankı bulmasının ardından, Apple için iPhone telefonları üreten Foxconn şirketinden özür açıklaması yayınlandı. Şirket, fabrikada protestoların çıkmasına neden olan ödeme sistemindeki hata nedeniyle işçilerden özür diledi. Sistemde meydana gelen veri giriş hatasından dolayı özür dileyen şirket, “Verilen ücret ile anlaştığımız rakamın resmi işe alım sözleşmesiyle aynı olduğunu garanti ediyoruz” ifadelerini kullandı. İstifa etmek ve fabrikadan ayrılmak isteyen işçilerin tercihlerine saygı duyulacağını ve tazminat ödeneceğini duyurdu.

ÜRETİM DE YAVAŞLADI

- Yaklaşık 200 binin üzerinde işçinin çalıştığı Çin’in Zhengzhou kentindeki iPhone üreten Foxconn şirketine ait fabrikada, ekim ayında COVID-19 vakaları görüldüğü gerekçesiyle giriş ve çıkışlar yasaklanmış, valiz ve sırt çantalarıyla fabrikadan kaçan işçilerin görüntüleri gündem olmuştu.

Haberin Devamı

- Karantina çerçevesinde Foxconn’un saatlik ücretleri yükseltme ve ikramiye vaadiyle binlerce işçiyi tesiste kalmaya ikna etmesi basına yansımıştı.

- Foxconn’da artan COVID-19 vakaları nedeniyle “kısıtlı kapasite ile çalışma” uygulamasına geçilmesinin ardından üretimde yavaşlama yaşandığı ve bu nedenle iPhone 14 ve diğer ürünleri almak isteyenlerin beklemek zorunda kalacağı açıklanmıştı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!