Çin’de 3’üncü Şi Cinping dönemi

Güncelleme Tarihi:

Çin’de 3’üncü Şi Cinping dönemi
Oluşturulma Tarihi: Mart 11, 2023 07:00

Üçüncü kez Çin Devlet Başkanı seçilen Şi Cinping, mevcut haliyle 1982 Anayasası ile kurulan devlet başkanlığı makamında iki dönemden fazla kalan ilk lider olacak.

Haberin Devamı

Çin’de malumun ilamı gerçekleşti. Ulusal Halk Kongresi, Devlet Başkanı Şi Cinping’in üçüncü dönemini oy birliğiyle onayladı. Üçüncü kez Çin Devlet Başkanı seçilen Cinping, mevcut haliyle 1982 Anayasası ile kurulan devlet başkanlığı makamında iki dönemden fazla kalan ilk lider olacak. Üç bine yakın kongre üyesinin oy verdiği Cinping, ayrıca Merkezi Askeri Komisyon Başkanlığı’na da seçildi. Ülkenin yönetim sisteminde devlet başkanı görevi büyük ölçüde sembolik olsa da, üçüncü dönemle birlikte Cinping, Mao Zedong’dan bu yana Çin’in en güçlü lideri rolünü daha da güçlendirmiş oldu. 69 yaşındaki Çinli liderin asıl yetkileri ise Çin Komünist Partisi Genel Sekreteri ve Merkezi Askeri Komisyon Başkanı olmasından geliyor.

KONGREDE ÇİFT FİNCAN DETAYI

İngiliz medya kuruluşu BBC, kongredeki önemli bir detaya dikkati çekti. Salondaki her katılımcının önünde bir çay fincanı yer alırken Cinping’in önündeki çay fincanı sayısı ise ikiydi. BBC’nin Asya Pasifik editörü Celia Hatton, 2021’den bu yana uygulanan çift fincanın sembolik olduğunu aktarırken bunun ince bir güç gösterisi olduğunu belirtti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!