Çin lideri Şi Cinping, Pekin'de ABD Dışişleri Bakanı Blinken'ı ağırladı: İlişkiler karşılıklı saygı ve samimiyete dayalı olmalı

Güncelleme Tarihi:

Çin lideri Şi Cinping, Pekinde ABD Dışişleri Bakanı Blinkenı ağırladı: İlişkiler karşılıklı saygı ve samimiyete dayalı olmalı
Oluşturulma Tarihi: Haziran 19, 2023 13:01

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Çin gezisinde son olarak Pekin'de Devlet Başkanı Şi Cinping tarafından kabul edildi. Blinken'ın programında olmayan görüşme, Amerikalı bakanın Şi'nin dış politika danışmanı Vang Yi'yle bir araya gelmesinin ardından yapıldı.

Haberin Devamı

Şi Cinping görüşme sonrası yaptığı açıklamada, Blinken'in gezisinin Çin-ABD ilişkilerinin istikrara kavuşmasına "daha olumlu katkılar" sağlamasını umduğunu söyledi.

Şi, "Devletler arası etkileşimler her zaman karşılıklı saygı ve samimiyete dayalı olmalı" dedi. Blinken ise henüz görüşmeyle ilgili bir açıklama yapmadı.

ABD Dışişleri Bakanlığı, Blinken-Vang görüşmesini ise "samimi ve yapıcı" olarak nitelendirmişti. Vang, ABD ve Çin'in ikili ilişkilerini düzeltmelerini gerektiğini vurgulamıştı.

Blinken dün de Çin Dışişleri Bakanı Qin Gang ile 7,5 saat süren bir görüşme yapmıştı. Çin’in devlet televizyonu CCTV’ye göre Qin, Blinken’a, “iki ülke arasındaki ilişkilerin, diplomatik ilişkilerin kurulmasından bu yana en kötü durumda olduğunu” söyledi. Qin, "Bu durum iki ülkenin ve uluslararası toplumun çıkarına değil" dedi, Tayvan meselesinin iki ülke ilişkilerine en çok zarar veren konu olduğunu söyledi.

Haberin Devamı

Çin, toprağı olarak gördüğü Tavyan yakınında kısa süre önce askeri tatbikat yaptı. ABD ise Tayvan hükümeti ile yakın bir ilişkiyi sürdürmekte kararlı.

Amerikan Dışişleri Bakanı Antony Blinken’ın gezisi, 2018'den bu yana ABD'den Çin'e yapılan en üst düzey ziyaret. Blinken'ın 5 ay önce yapmayı planladığı Çin gezisi ise casus balon krizi nedeniyle ertlenmişti.

ABD, Şubat ayında ülkedeki önemli askeri sahalar üzerinde casusluk için kullanıldığını iddia ettiği Çin’e ait dev bir balonu düşürmüştü.

Olay diplomatik krize yol açmış; Çin balonun "bilimsel ve meteorolojik" amaçla uçurulduğunu ve Amerikan hava sahasına girmesinin "üzüntü yarattığını" açıklamıştı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!