Casuslukla suçlanıyordu... İran eski bakan yardımcısını idam etti

Güncelleme Tarihi:

Casuslukla suçlanıyordu... İran eski bakan yardımcısını idam etti
Oluşturulma Tarihi: Ocak 15, 2023 07:00

İran’da İngiltere adına casusluk yapmak suçlamasıyla idam cezasına çarptırılan eski Savunma Bakan Yardımcısı Alirıza Ekberi’nin cezası infaz edildi.

Haberin Devamı

İran medyasına yansıyan haberlerde “Yeryüzünde bozgunculuk çıkarmak ve İngiliz hükümetinin istihbarat teşkilatı adına casusluk yaparak ülkenin iç ve dış güvenliğine karşı kapsamlı faaliyette bulunmak suçlamasıyla idam cezasına çarptırılan Alirıza Ekberi idam edildi” ifadeleri kullanıldı.

İNGİLİZ VATANDAŞI

İnfazın ne zaman gerçekleştirildiği belirtilmedi. Ekberi’nin ailesinden çarşamba günü “son bir ziyaret” için cezaevine gitmelerinin istendiği, ancak bu ziyaretin sonra iptal edildiği öğrenildi. İngiltere hükümeti, İngiltere ve İran çifte vatandaşlığı bulunan Ekberi için Tahran’a infazı durdurma çağrısında bulunmuştu. İran’a yakın kaynaklardan Ekberi’nin 2020’de ülkenin önde gelen nükleer fizikçisi Muhsin Fahrizade’ye suikastta rol oynadığı iddia edilmişti.

Haberin Devamı

TAHRAN’DA GÜÇ SAVAŞI

Öte yandan Ekberi’nin idamı, İran yönetimi içinde devam eden güç mücadelesinin bir işareti olarak yorumlanıyor. Ekberi’nin idamı Mahsa Amini gösterilerine katılan eylemcilere yönelik idam kararları ve infazlarının olduğu bir döneme geldi. Ekberi aynı zamanda İran Yüksek Ulusal Güvenlik Konseyi’nin Genel Sekreteri Ali Şamkhani’nin yakın müttefikiydi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!