Casus uçak ve F-15 koruması

Güncelleme Tarihi:

Casus uçak ve  F-15 koruması
Oluşturulma Tarihi: Aralık 23, 2022 07:00

Zelenski’nin önceki gün ABD’ye yaptığı, Kongre’deki konuşması ayakta alkışlandığı ziyaretin ayrıntıları gün yüzüne çıktı. Zelenski, savaş sırasındaki ilk yurtdışı gezisini özel önlemler altında gerçekleştirdi. Alman casus uçağı koruma sağlarken, Zelenski’nin uçağı için İngiltere’den F-15 savaş uçağı havalandı.

Haberin Devamı

Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski, şubatta başlayan işgalin ardından ilk kez ülkesini terk etti. Zelenski’yi ilk yurtdışı gezisinde NATO uçakları korudu. ABD’ye giderek, Rusya’ya direnmeleri için kendilerine milyarlarca dolar destek veren Başkan Joe Biden ve Kongre üyeleriyle görüşen Zelenski’nin tehlikeli yolculuğunun ayrıntılarını İngiliz DailyMail gazetesi yazdı.

BAKANLARIN UÇAĞINA BİNDİ

Buna göre Zelenski’nin gezisi aylardır konuşuluyordu. İlk kez ekim ayında Zagreb’deki zirve sırasında ABD Kongresi Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi gündeme getirdi. Zelenski de zamanı geldiğinde bir yurtdışı ziyareti olacaksa bunun ABD’ye olacağı işaretini verdi. 14 Aralık’ta Başkan Joe Biden’ın resmi davette bulunması üzerine Zelenski’nin ziyareti için düğmeye basıldı.

Haberin Devamı

Casus uçak ve  F-15 koruması

TRENLE UKRAYNA’DAN POLONYA’YA GEÇTİ

Ukrayna lideri önce ülkeye gelen diğer liderler gibi trenle Polonya’ya geçip sınırdaki Przemysl istasyonuna ulaştı. Buradan ABD Büyükelçiliği’nin aracıyla Washington’daki Andrews üssüne götürülmek üzere Rzeszow Havalimanı’na aktarıldı. Bir yandan da ABD, Almanya ve İngiltere’nin katkı verdiği koruma kalkanı devreye girdi. Zelenski Polonya’da kendisini Washington’a götürecek Boeing C-40 Clipper tipi uçağa bindi. Bu, ABD’de başkan ve yardımcısı dışındaki diğer hükümet üyelerinin kullandığı resmi uçaklardan biri.

AWACS’TAN DENİZALTI ÖNLEMİ

Olası bir Rus sabotajını engellemek için düşman denizaltıların bulunabileceği Kuzey Denizi üzerinde, Almanya’nın NATO çatısı altında görev yapan bir Boeing AWACS casus uçağı, izleme faaliyetinde bulundu. İngiltere’den kalkan bir Amerikan F-15 savaş uçağı ise Zelenski İskoçya’yı geçerek güvenli sulara ilerleyene kadar onu izledi, ardından üssüne geri döndü.

PUTİN: PATRIOT’LAR ÇATIŞMAYI UZATIR

Gelişmiş savunma füzeleri Patriotlar dahil ABD’den 1.8 milyar dolarlık ek yardım sözü alan Zelenski’nin temaslarına dair Rusya’dan tepki geldi. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, ABD’nin Ukrayna’ya Patriot göndermesiyle ilgili “sadece çatışmanın uzamasına neden olacak” dedi. Rusya lideri Putin, “Amacımız bu çatışmayı bitirmek. Bunun için çabalıyoruz ve çabalamaya devam edeceğiz. Ne kadar erken olursa o kadar iyi” şeklinde konuştu.

Haberin Devamı

ZELENSKİ: BİZE YARDIM SADAKA DEĞİL

ABD Başkanı Joe Biden ile Beyaz Saray’da görüşmesi sonrası Kongre’ye geçerek ortak oturumda konuşan Zelenski, “Her şeye rağmen Ukrayna düşmedi. Hayatta ve çok güçlü” dedi. Mesajlarını İngilizce vermeyi seçen Zelenski, İran’ın Rusya’ya sağladığı kamikaze dronlara dikkat çekti, “Bir terörist başka bir teröristi böyle buldu. Onları durdurmazsak diğer müttefiklerinizi hedef almaları an meselesi” diye konuştu.

Casus uçak ve  F-15 koruması

AYAKTA ALKIŞLANDI

Destekleri için Kongre üyelerine teşekkür eden ama bunun yeterli olmadığını söyleyen Volodimir Zelenski, tank ve uçak istedi. Ukrayna’ya desteğin “sadaka değil”, “küresel güvenlik ve demokrasiye yatırım” olduğunu vurguladı.

Haberin Devamı

- Zelenski, yarım saat süren konuşması boyunca Kongre üyeleri tarafından tam 18 kez ayakta alkışlandı. Yardımların daha iyi denetlenmesini isteyen Cumhuriyetçi üyeler de alkışların çoğuna katıldı.

Casus uçak ve  F-15 koruması

- Ukrayna lideri konuşmasının sonunda Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi ve Başkan Yardımcısı Kamala Harris’e, Bakmut bölgesinde savaşan askerlerin imzaladığı bir Ukrayna bayrağı takdim etti.

- Zelenski’nin konuşması, eski İngiltere Başbakanı Winston Churchill’in 1941’de savaş döneminde ABD Kongresi’ne hitabıyla kıyaslandı. Churchill de o dönem, denizaltı tehdidine rağmen Atlantik’i gemiyle geçerek ABD’ye gitmişti. Zelenski 81 yıl önce Kongre’ye seslenen Churchill’in konuşmasında kullandığı “Hatları bırakmıyoruz ve asla teslim olmayacağız” ifadelerini tekrarladı.

Haberin Devamı

Casus uçak ve  F-15 koruması
Volodimir Zelenski, Bakmut cephesinde savaşan Ukraynalı askerlerin imzaladığı bayrağı ABD Kongresi’ne hediye etti.

SAVAŞ UKRAYNA’DA NOEL TARİHİNİ DEĞİŞTİRTTİ

Rus işgali Ukrayna’da dini bayramın tarihini değiştirdi. Noel’i 7 Ocak’ta karşılayan Ortodoks Ukraynalılar bu sene ilk kez diğer Batılı müttefikleri gibi 25 Aralık’ta Noel kutlayacak. Uzmanlara göre bu, politik olarak tercihi Avrupa’dan yana kullanmakla ilgili. Ukrayna Ortodoks Kilisesi, Noel’in istenirse 25 Aralık’ta kutlanabileceğine dair bu yılın başlarında bir karar almıştı. Yakın zamanda yapılan bir ankette Noel’i 25 Aralık’ta kutlamayı seçen Ukraynalıların oranının son bir yılda yüzde 26’dan yüzde 44’e çıktığı görüldü. Normalde 43 milyon nüfuslu ülkenin yüzde 80’i kendilerini Ortodoks tanımlıyordu. Ukrayna’da Rusya’nın hayatı zorlaştıran saldırılarına rağmen birçok kent Noel süslemeleriyle dini yortuya hazırlanıyor, böylece morali de yüksek tutmayı deniyor.

Haberin Devamı

Casus uçak ve  F-15 koruması

BM’DE PUTİN’İ YARGILAMA PLANI

Birleşmiş Milletler’de Kremlin yönetimini Ukrayna’ya yönelik saldırılardan ötürü yargılamak üzere bir savaş mahkemesinin oluşturulması için girişim başlatıldı. İlgili karar taslağı, Ukrayna, ABD ve küçük Avrupa ülkesi Lichtenstein tarafından hazırlandı. Henüz müzakere aşamasındaki taslak, üst düzey Rus liderlerin yargılanması için uluslararası bir mahkeme kurulmasını öngörüyor.

Casus uçak ve  F-15 koruması

Rusya lideri Vladimir Putin dahil Kremlin’den çok sayıda ismin Ukrayna’ya karşı saldırganlık suçlarından yargılanmasını isteyen metnin, ocak ayının ilk haftasında BM Güvenlik Konseyi’ne sunulması bekleniyor. Taslağın, Rusya’nın vetosuna rağmen Genel Kurul’daki oylamadan geçmesi bekleniyor. Öte yandan özel bir mahkeme oluşturmanın ardındaki yasal gerekçelerin her zaman karmaşık olduğunu kaydeden bazı uzmanlar, bunun gerçekleşmesinin yıllar alabileceği görüşünde.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!