Casus aracın yolculuğu son buldu... ABD ordusu balonu düşürdü

Güncelleme Tarihi:

Casus aracın yolculuğu son buldu... ABD ordusu balonu düşürdü
Oluşturulma Tarihi: Şubat 05, 2023 07:00

ABD üzerinde uçan Çin’e ait gözlem balonu Atlantik Okyanusu’na ulaşmasının ardından düşürüldü. Enkazın çıkarılması için çalışma başlatılırken, Latin Amerika üzerinde ikinci bir balon görüldü. Pentagon ikinci balonun tam konumunu paylaşmadı.

Haberin Devamı

Önceki gün ABD’nin Montana eyaleti üzerinde tespit edilen Çin’e ait casus balon, dün Atlantik Okyanusu üzerinde düşürüldü. ABD’li yetkililer daha önce enkaz sivillere zarar verir endişesiyle 3 belediye otobüsü büyüklüğündeki balonu kara sınırları üzerinde düşürmekten kaçınmıştı.

HAVA SAHASI KAPATILDI

Çin’e ait balonun düşürülmesinden önce ABD Federal Havacılık İdaresi (FAA); Wilmington, Myrtle Beach ve Charleston havaalanlarındaki seferlerin durdurulduğunu, Kuzey ve Güney Carolina kıyı şeridindeki hava sahasının uçuşa kapatıldığını duyurdu. ABD Savunma Bakanı Lloyd J. Austin yazılı açıklama yaparak, casus balonunu ABD Kuzey Komutanlığı’na ait F-22 savaş uçağından fırlatılan füzeyle Güney Karolina açıklarında Atlantik Okyanusu üzerinde 20 kilometre yükseklikte başarıyla düşürdüklerini duyurdu. Ayrıca ABD karasularına düşen enkazın çıkarılması için çalışmaların başlatıldığı belirtildi.

Haberin Devamı

Casus aracın yolculuğu son buldu... ABD ordusu balonu düşürdü

BIDEN: DÜŞÜRÜN DEDİM

Balon operasyonunu ABD Başkanlık uçağı Airforce One’dan takip eden Başkan Joe Biden, gazetecilere yaptığı açıklamada, konuyla ilgili ilk bilgilendirildiğinde, “Pentagon’a mümkün olan en kısa sürede düşürülmesi talimatı verdiğini” ancak askeri uzmanların olası bir hasardan kaçınmak için okyanusa ulaşmasını bekleme tavsiyesini dinlediğini belirtti. Biden daha önce yaptığı açıklamada balonla ilgili, “İcabına bakacağız” demişti.

LATİN AMERİKA’DA İKİNCİ BALON

Okyanusa ulaşan balonun düşürülmesinden önce Pentagon Sözcüsü Patrick Ryder, Latin Amerika üzerinde ikinci bir balon görüldüğünü ve Çin’e ait olduğunun değerlendirildiğini açıkladı. Pekin, düşürülen aracın sivil bir araştırma balonu olduğunu ve rüzgârın etkisiyle “yanlışlıkla” sınırı geçtiği savunmuştu. Olayın ardından ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Çin’in eylemini “sorumsuzluk” olarak nitelemiş ve bu ülkeye yapacağı ziyareti iptal etmişti.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!