Borrell’den bir cesur çıkış daha: Gazze’de açlık savaş silahı olarak kullanılıyor

Güncelleme Tarihi:

Borrell’den bir cesur çıkış daha: Gazze’de açlık savaş silahı olarak kullanılıyor
Oluşturulma Tarihi: Mart 14, 2024 07:00

Batı’da İsrail’i eleştiren ender isimlerden olan Avrupa Birliği (AB) Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, Gazze’deki açlığın “insan yapımı” bir felaket olduğunu ve İsrail tarafından “savaş silahı” olarak kullanıldığını söyledi.

Haberin Devamı

ABD New York’taki Birleşmiş Milletler genel merkezinde basına konuşan Borrell, “Gazze’de açlık bir savaş silahı olarak kullanılıyor. Bu Ukrayna’da yaşandığında kınıyorsak, Gazze’de olanlar için aynı sözleri söyleyemeliyiz” dedi.

GAZZE’Yİ DOĞAL AFET VURMADI

Borrell, Gazze’deki insani krizin “deprem ya da sel gibi bir doğal afetten kaynaklanmadığını, İsrail’in eliyle yaratıldığını” vurguladı. İnsani krizin karayoluyla yardım ulaştırılamadığı için yaşandığını belirten Josep Borrell, “Şu anda hayatta kalma mücadelesi veren bir halkla karşı karşıyayız. Gazze’ye insani yardımın ulaşması gerekiyor ve Avrupa Birliği bunu mümkün kılmak için elinden geleni yapıyor” dedi.

İSRAİL’İN REFAH PLANI: ‘İNSANİ ADA’LARA NAKİL

İsrail, saldırıları nedeniyle yerlerinden olmuş Filistinlilerin sığındıkları Gazze’nin güney kesimindeki Refah için yeni planını açıkladı. İsrail ordusundan yapılan açıklamada, Refah’ta yaşayan 1,4 milyon Filistinli, uluslararası aktörlerle birlikte bölge dışında oluşturulacak ‘insani adalara’ yerleştirilecek. İsrail ordu sözcüsü Daniel Hagari yaptığı açıklamada, Hamas’ın dört taburunun saklandığını iddia ettiği Refah’a saldırmadan önce Filistinlilerin bu bölgeden çıkarılacaklarını söyledi. Hagari, basına verdiği demeçte, “1.4 milyon kişinin veya en azından önemli miktarının bölgeden çıktığından emin olmalıyız. Nereye? Uluslararası toplumla birlikte oluşturulacak insani adalara” diyerek, “Bu adaların tahliye edilen Filistinlilere geçici barınma, yiyecek, su ve diğer ihtiyaçları sağlayacağını söyledi. Bu arada, Birleşik Arap Emirlikleri merkezli yayın kuruluşu Al Arabiya’nın Hamas’lı üst düzey bir yetkiliye dayandırdığı, ‘Gazze’de ateşkes konusunda anlaşma sağlandı’ haberi Hamas tarafından yalanlandı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!