Boris Johnson hükümetinde istifa depremi: 24 saatte 42 kişi

Güncelleme Tarihi:

Boris Johnson hükümetinde istifa depremi: 24 saatte 42 kişi
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 07, 2022 07:00

İngiltere Başbakanı Boris Johnson kabinesinden gelen peş peşe istifalarla sarsıldı. Görevi bırakmayacağını söylemesine karşın Johnson üzerinde baskı artıyor.

Haberin Devamı

İngiltere’de Boris Johnson hükümeti bir gün içinde dördü kritik pozisyonda 42 hükümet üyesinin istifa etmesiyle derin bir siyasi krizle karşı karşıya kaldı. Önceki akşam istifa eden Maliye Bakanı Rishi Sunak ve Sağlık Bakanı Sajid Javid’in ardından dün de Ulaştırma Bakanı Laura Prott ile Aile ve Çocuklardan Sorumlu Bakan Will Quince görevlerinden istifa etti. Bu bakanlıkların ardından bakan yardımcıları ve danışmanların da aralarında bulunduğu kabineden çok sayıda isim görevlerini bıraktığını açıkladı. 24 saat içinde hükümetten toplam 42 istifa gerçekleşirken, kabineye yeni atamalar yaparak görevine devam etme niyetinde olduğunu gösteren Başbakan Boris Johnson üzerindeki istifa etmeyeceğini söyledi.

DESTEK AZALDI

Dün akşam saatlerinde “10 Numara” olarak bilinen Başbakanlık ofisinde toplanan kabine üyeleri, Johnson’un gitmesini isteyenler ile görevde kalmasını destekleyenler olarak ikiye bölündü. İngiliz basınına göre Johnson’ın, önceki gün istifa eden Sajid Javid’in yerine hızla atadığı Nadhim Zahawi, Ulaştırma Bakanı Grant Shapps’ın yanı sıra partideki büyük destekçilerinden İçişleri Bakanı Priti Patel de Başbakan’a “Gitmen iyi olur” diyenler arasında. İstifayı reddeden Johnson karşı hamle olarak gitmesini isteyen üyeler arasında bulunan İskan Bakanı Michael Gove’yi görevden aldı.

Haberin Devamı

NEDEN BASKI ALTINDA

Pandemi yasaklarının sürdüğü 2020’de Johnson’ın kendi koyduğu kısıtlamaları ihlal ederek başbakanlık konutunda defalarca parti verdiği ortaya çıkmış, bu halkın sert tepkisini çekmişti.

Johnson’a karşı güvenin zedelenmesinin sebeplerinden biri de hakkındaki taciz iddialarına karşın Chris Pincher’ı Muhafazakâr Parti’nin Parlamento Grup Yöneticisi olarak ataması. Johnson, Pincher hakkında suçlamalardan üç sene evvel haberdar olduğunu kabul ederek kararından “pişmanlık” duyduğunu söylemişti.

24 Haziran’da iki bölgede yapılan ara seçimlerde iktidardaki Muhafazakârlar’ın kaybetmesi Johnson için bir diğer darbe oldu. 28 yıldır Muhazakârlardan milletvekili çıkaran ‘Tiverton and Honiton’ ve ‘Wakefield’ bölgelerinde ilk kez Liberaller ve İşçi Partisi kazandı.

Haberin Devamı

Hükümetin nisan ayında açıkladığı, yasa dışı yollarla ülkeye giren sığınmacıların 6500 km uzaklıktaki Ruanda’ya gönderilmesi planının ilk denemesi fiyaskoyla sonuçlandı. Sığınmacıları Ruanda’ya götürmek üzere havaalanında bekleyen uçak, AİHM’nin son dakika kararlarıyla iptal oldu. Johnson AİHM üyeliğini tartışmaya açtı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!