BM’den deprem analizi: 100 milyar dolarlık yıkım

Güncelleme Tarihi:

BM’den deprem analizi: 100 milyar dolarlık yıkım
Oluşturulma Tarihi: Mart 08, 2023 07:00

Kahramanmaraş merkezli depremlerin neden olduğu hasarın 100 milyar doları aştığı değerlendiriliyor. İncelemelerde bulunduğu Gaziantep’te konuşan Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP) Türkiye Temsilcisi Louisa Vinton, deprem nedeniyle 2.7 milyon kişinin yerinden olduğunu, 600 bine yakın binanın ise yıkıldığını belirtti. Yıkımın ilk ayı sonunda yaptığı değerlendirmede Vinton, “Bugüne kadar yapılan hesaplamalarda, sadece zarar tutarının 100 milyar doları aşacağı şimdiden görülüyor” dedi.

Haberin Devamı

Geçen hafta Dünya Bankası, Türkiye’deki yıkımın 34 milyar dolara mal olduğu öngörüsünde bulunmuştu. Ancak Vinton, Türkiye hükümetinin sunduğu veriler ile üç uluslararası kuruluşların çalışmalarını sonucu gerçek faturanın çok daha yüksek olacağını hesapladıklarını kaydetti.

DESTEK DÜŞÜK KALDI

Öte yandan Birleşmiş Milletler İnsani Yardım Türkiye Koordinatörü, Alvaro Rodrigez, Türkiye’de en çok çadır sıkıntısıyla karşı karşıya olduklarını belirterek “Çadıra ihtiyaç ve talep o kadar yüksek ki küresel arz bu ihtiyacı karşılayamıyor” dedi. BM’de video ile katıldığı basın toplantısında gazetecilerin sorularını cevaplayan Rodrigez ayrıca BM Kalkınma Programı’nın Türkiye için 1 milyar dolarlık destek talebine ABD ve Almanya’nın 100 milyon dolarlık katkıda bulunduğunu açıkladı. 16 Şubat’ta yapılan çağrının şimdiye dek sadece yüzde 9.6’sı finanse edildi. 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!