BM, yol krizinde KKTC ile masaya oturdu

Güncelleme Tarihi:

BM, yol krizinde KKTC ile masaya oturdu
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 21, 2023 07:00

Kıbrıs’ta BM Barış Gücü askerlerinin KKTC topraklarına girerek engellemeye çalıştığı yolun inşası sürüyor. Bölgede Türk özel harekat polisi güvenlik önlemlerini artırdı.

Haberin Devamı

Kıbrıs’ta Birleşmiş Milletler Barış Gücü askerlerinin KKTC topraklarına girerek yol çalışmasını engellemesi, Türk polisinin de BM askerlerini uzaklaştırmasıyla başlayan kriz yerini sessiz diplomasiye bıraktı. BM, Türk tarafı ile masaya otururken, pazarlıkların yolun insan ve mal kaçakçılığına karşı nasıl kontrol edileceği konusuna odaklandığı belirtiliyor. KKTC’nin sınır köylerinden Yiğitler’den başlayan ve ara bölgedeki Türk ve Rumların ortak yaşadığı Pile köyüne ilerleyen 11 kilometrelik yol genişletme çalışması, Türk tarafında devam ediyor. Elde edilen bilgilere göre, BM, yolun KKTC tarafında yer alan 7 kilometrelik kısmının inşasının tamamlanması, BM denetimindeki ara bölgede kalan 4 kilometrelik yol için ise, müzakerelerin devam etmesini teklif etti.

Haberin Devamı

RUMLAR: YOL ASKERİ AMAÇLI

Öte yandan Rum ve Yunan medyası, yolun Pile’de yaşayan Kıbrıs Türklerine yönelik insani bir çalışma olmadığını, ‘askeri amaçlar’ taşıdığını ileri sürüyor.

DIŞİŞLERİ’NDEN BM’YE KINAMA

Dışişleri Bakanlığı, Birleşmiş Milletler Barış Gücü’nün KKTC’nin ara bölgesinde yer alan Pile-Yiğitler yolu çalışmalarına müdahalede bulunmasını kabul edilemez olarak nitelendirdi. Bakanlıktan yapılan açıklamada yol inşasının “insani bir proje” olduğunun altı çizilerek, “BM’nin, yıllardır GKRY’nin Ara Bölge’deki oldu bittilerine göz yumarken, Kıbrıs Türklerinin haklı insani ihtiyaçlarının karşılanmasını engellemesi izah edilecek bir tutum değildir” denildi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!