BM ve Af örgütü'nden uyarı: Anlaşma hak ihlallerine yol açabilir

Güncelleme Tarihi:

BM ve Af örgütünden uyarı: Anlaşma hak ihlallerine yol açabilir
Oluşturulma Tarihi: Mart 08, 2016 22:57

Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Örgütü (UNHCR) AB ile Türkiye arasında prensipte uzlaşıya varılan anlaşma hakkında endişe taşıdığını açıkladı.

Haberin Devamı

UNHCR Avrupa direktörü Vincent Cochetel, dünkü açıklamasında “Türkiye’de korunmadan yoksun insanları, geri göndermek uluslararası hukuk ve Avrupa hukuku çerçevesinde çok sayıda sorun yaratacaktır. Umuyorum ki, önümüzdeki 10 günde Türkiye’ye gönderilecek insanların (sığınma) taleplerinin değerlendirmeye alınmasının sağlanmasına yönelik ek garantiler getirilecektir” dedi.

İnsan haklarının güvence altına alınamaması durumunda anlaşmanın uluslararası yasaları ihlal edebileceğini söyleyen Cochetel, “Yabancıların topluca ülkeden çıkarılması Avrupa İnsan Hakları Konvansiyonu kapsamında yasaktır... Çatışmalar sona ermediği sürece insanların kaçmaya çalışmayacaklarına inanmak ise bir hayal” dedi.

Uluslararası Af Örgütü ise mültecilerin geri gönderilmesinin yasal olarak sorunlu olduğu konusunda uyardıklarını açıklarken “AB’nin Türkiye’yi göçmenler için güvenli ülke olarak belirlemesinin alarm verici derecede insanlık dışı olduğu” belirtildi.

BAKMADAN GEÇME!