BM: Myanmar yönetimi, insani yardımların girişini durdurdu

Güncelleme Tarihi:

BM: Myanmar yönetimi, insani yardımların girişini durdurdu
Oluşturulma Tarihi: Haziran 13, 2023 11:17

Birleşmiş Milletler (BM) İnsani Yardım Koordinasyon Ofisi (OCHA), Mocha Kasırgası’nın vurduğu Myanmar’da yönetimin insani yardımların girişini durdurduğunu, bu durumun ‘hayat kurtarıcı’ yardımların bölgeye ulaşmasını sekteye uğrattığını açıkladı.

Haberin Devamı

OCHA tarafından, ‘Kasırgadan Zarar Gören Arakan Eyaletinde İnsani Yardım Erişimi Askıya Alındı’ başlığıyla yayınlanan raporda, “Mocha Kasırgası'nın Myanmar'ın batısını vurmasından bir ay sonra, Devlet İdare Konseyi Arakan eyaletinde insani yardım erişimini askıya alarak etkilenen topluluklara hayat kurtaran yardım dağıtımlarını sekteye uğrattı” denildi.

“BU AKIL ALMAZ BİR DURUM”

BM İnsani Yardım Koordinatörü Ramanathan Balakrishnan, Myanmar yönetiminin kararına tepki göstererek, “Bu afet üzerinden dört hafta geçmişken ve muson mevsimi de başlamışken, insani yardım görevlilerinin erişimlerinin engellenmesi akıl almaz bir durumdur. Bu karar, insani yardım kuruluşlarının önümüzdeki haftalar ve aylar boyunca kasırganın vurduğu Arakan eyaletinde hayat kurtaran yardımlarla ulaşmayı planladığı bir milyondan fazla insan için bir başka yıkıcı aksiliktir. Tam da savunmasız toplulukların yardımımıza en çok ihtiyaç duyduğu anda, gıda, içme suyu ve barınak malzemelerinin dağıtımını durdurmak zorunda kaldık” dedi.

Haberin Devamı

“KARARI GÖZDEN GEÇİRİN” ÇAĞRISI

Balakrishnan, söz konusu kararın gözden geçirilmesi çağrısında bulunarak, “Bu erişim reddi, yiyecek yemeği ya da başını sokacak bir çatısı olmayanların acılarını gereksiz yere uzatmaktadır. Gıda güvensizliği ve su kaynaklı hastalık riskini arttırmaktadır. İnsani yardım aktörleri adına, Devlet İdare Konseyi'ni bu kararı acilen yeniden gözden geçirmeye ve dağıtımlar için verilen ilk onayı yeniden yürürlüğe koymaya çağırıyorum. Böylece hazır ve bekleyen yardımlar ihtiyacı olan insanlara ulaşabilecektir” ifadelerini kullandı.

BM: Myanmar yönetimi, insani yardımların girişini durdurdu


Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!