BM çerçeve planı hazırladı: Rum-Yunan direniyor

Güncelleme Tarihi:

BM çerçeve planı hazırladı: Rum-Yunan direniyor
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 05, 2017 23:20

İSVİÇRE’nin Crans Montana kentinde devam eden ve bugün 9’uncu gününe giren Kıbrıs müzakereleri, Rum ve Yunan ikilisinin, direnişi nedeniyle tıkanma noktasına geldi. BM Genel Sekreteri Antonio Guterres’in bugün ikinci kez İsviçre’ye gelerek tıkanıklığı aşması bekleniyor. Rum-Yunan tarafı, Genel Sekreter’in ikinci müdahalesinden memnun değil.

Haberin Devamı

Kıbrıs sorunu, yönetim, toprak, mülkiyet, ekonomi, AB ilişkileri ile garanti ve güvenlik olmak üzere 6 ana başlıklarında müzakere ediliyor. Ekonomi ve AB ile ilişkiler başlıklarında taraflar neredeyse tamamen anlaştı. Geri kalan 4 başlıkta pazarlıklar sürüyor. En önemli başlıklardan biri ise garantörlük. Guterres’in garantörlük  teklifi ve tarafların tutumu şöyle:

GARANTİ VE GÜVENLİK

Guterres: Garantörlerin müdahale hakkı, tüm Kıbrıslıların kendilerini güven içinde hissedecekleri yeni bir sistem ile değiştirilsin. Çözümün uygulanması mekanizması oluşturulsun. Ada’daki asker sayısı çözümün ilk günü önemli ölçüde azaltılsın, geri kalanlar aşamalı olarak 1960’daki sayıya kadar düşürülsün (950 Yunan- 650 Türk).

Türk tarafı: Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, 15 yıl içinde asker azaltılmasını önerdi. Garantörlük hakkı ile askerin sürekli kalıp kalmayacağına daha sonra karar verilmesini teklif etti.

Haberin Devamı

Rum-Yunan: Asker çekilsin, garantörlük tamamen kaldırılsın noktasında. ◊ Ömer BİLGE

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!