BM: 4 ayda ölen çocuk sayısı 4 yılda ölenden fazla

Güncelleme Tarihi:

BM: 4 ayda ölen çocuk sayısı 4 yılda ölenden fazla
Oluşturulma Tarihi: Mart 15, 2024 07:00

Birleşmiş Milletler’e (BM) göre 7 Ekim’den bu yana İsrail’in saldırılarının hedefi olan Gazze Şeridi’nde, savaşın ilk dört ayında hayatını kaybeden çocukların sayısı son dört yılda tüm dünyadaki savaşlarda ölen çocuklardan daha fazla.

Haberin Devamı

Gazze’deki Sağlık Bakanlığı’nın verilerine göre Ekim 2023-Şubat 2024 döneminde Gazze’de 12 bin 300’den fazla çocuk hayatını kaybederken, BM’nin hesaplamalarına göre 2019-2022 arası Rusya-Ukrayna savaşı dahil dünyadaki tüm çatışmalarda ölen çocukların sayısı ise 12 bin 193. BM’nin Filistin Mülteciler Ajansı (UNRWA) Başkanı Philippe Lazzarini, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, istatistikleri “sarsıcı” olarak nitelendirirken, “Bu savaş çocuklara açılmış bir savaş. Onların çocukluklarına ve geleceklerine açılmış bir savaş” ifadelerini kullandı. Birleşmiş Milletler yetkilisi, Gazze’deki çocukların iyiliği için acil ateşkes çağrısı yaptı.

MENTAL ÇÖKÜŞ

Binlerce çocuk İsrail bombaları altında hayatını kaybederken, hayatta kalanlar da büyük zorluklarla yaşama tutunmaya çalışıyor. Yeterli insani yardımın ulaşmadığı bölgede en az 20 çocuğun yetersiz beslenme nedeniyle öldüğü bildirilirken, uluslararası sivil toplum kuruluşu Save The Children Gazzeli çocukların ruh sağlıklarında ciddi zarar meydana geldiği yönünde bir rapor yayımladı. “Şiddet, yerinden edilme, açlık ve hastalıklarla mücadele etmenin yetişkinler için bile dayanılmaz bir noktaya” geldiği belirtilen raporda, çocukların kaldıramayacakları bir psikolojik baskı ortamında yaşamak zorunda kaldıkları vurgulanıyor. Öte yandan İsrail’in Gazze’ye yönelik saldırıları dün de devam ederken, hayatını kaybedenlerin sayısının 31 bin 341’e yükseldiği bildirildi.

Haberin Devamı

FİLİSTİN’İN YENİ BAŞBAKANI BELLİ OLDU

Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas, geçtiğimiz ay görevinden istifa eden Filistin Başbakanı Muhammad İştiyye’nin yerine Muhammed Mustafa’yı atadı.

BM: 4 ayda ölen çocuk sayısı 4 yılda ölenden fazla

Devlet Başkanlığı kararına göre Abbas, Filistin Yatırım Fonu Başkanı Mustafa’yı yeni hükümeti kurmakla görevlendirdi. Mustafa, Dünya Bankası’nda ve başta Filistin Yatırım Fonu olmak üzere Filistin yönetimindeki kurumlarda çeşitli görevlerde bulunan bir isim olarak biliniyor. Filistin Devlet Başkanı Abbas, 26 Şubat’ta Başbakan Muhammed Iştiyye hükümetinin istifasını kabul etmişti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!