Bir hafta milyarlarca euroluk anlaşma imzalandı

Güncelleme Tarihi:

Bir hafta milyarlarca euroluk anlaşma imzalandı
Oluşturulma Tarihi: Haziran 01, 2017 14:47

ABD Başkanı Trump’a yönelik “Başkalarına güvenebileceğimiz zamanlar geride kaldı” diyen Almanya Başbakanı Merkel, Asya’ya yöneldi.

Haberin Devamı

BU hafta, önce Hindistan Başbakanı Narendra Modi, ardından Çin Başbakanı Li Keqiang’ı Berlin’de ağırlayan Merkel, milyarlarca euroluk ticaret sözleşmeleri imzaladı. Merkel, dünyanın en hızlı gelişen bu iki ülkesiyle Trump’a karşı yeni ittifaklar kuruyor. Temmuz ayı başında dünya ekonomisinin en büyük 20 ülkesinin liderleri Hamburg’ta bir araya gelecek. G-20 zirvesinin gündemi, serbest ticaret ve küresel ısınmayı yüzde 2’ye kadar sınırlamayı planlayan Paris Anlaşması. Merkel, AB’yle birlikte Çin ve Hindistan’ı arkasına alarak, serbest ticaret ve iklim sözleşmesine karşı çıkan Trump’ı yalnızlaştırmayı planlıyor. 

GELECEK ASYA’DA
“Almanlar kötü, çok kötü” diyen Trump, Alman mallarına yüksek gümrük vergileri getirerek, ihracatını düşürmek istiyor. Merkel ise ABD’yle açılacak ticaret boşluğunu kapatmak için de yeni ortaklar arıyor. ABD’ye alternatif en büyük ortaklar ise Çin ve Hindistan. Bu iki ülke 2.7 milyar nüfusuyla dünya nüfusunun üçte birinden fazlasını barındırıyor. Yüzde 6.5 ve 7 civarında ekonomik büyümeyle dünyanın en hızlı büyüyen iki ekonomisi. Çin, Almanya’yla ticarette geçen yıl ABD’yi geride bıraktı ve birinci sıraya oturdu. İki ülkenin geçen yılki ticaret hacmi yaklaşık 170 milyar euro. Almanya’yla ABD’nin ticaret hacmi ise 165 milyar euro.

Haberin Devamı

Bir hafta milyarlarca euroluk anlaşma imzalandı

MEMNUN AYRILDILAR
Merkel, Hindistan Başbakanı Modi ile görüşmede Hindistan’a yılda 1 milyar euro kalkınma yardımı sözü verdi. Hindistan Başbakanı Modi, “Biz dünyanın en hızlı büyüyen ekonomisiyiz” diyerek, Alman yatırımcıları ülkesine yatırım yapmak için ellerini çabuk tutmaya çağırdı. Modi, “Sadece ekonomik yatırım değil, dünyanın en güçlü futboluna sahip Almanya’dan futbol antrenörleri de istiyoruz” dedi.
Geçen yıl Almanya’nın Hindistan’a 10 milyar euro olan ihracatı bu yılın ilk üç ayında yüzde 19 artmış bulunuyor. İFO Enstitüsü hesaplarına göre Hindistan’la olası serbest ticaret, Almanya’nın gayri safi milli hasılasını yılda 400 milyon euro artıracak.
Avrupa’yla ABD arasında yaşanan anlaşmazlık sonucu Çin ve Hindistan ABD’ye alternatif müttefik rolü üstlenmekten memnun görünüyor. Almanya’yla birlikte Avrupa’nın yatırımlarını ülkelerine çekmeyi hedefliyor. Ancak Merkel’in ABD’ye alternatif müttefik olarak düşündüğü Çin ve Hindistan’ın güvenlik alanında boşluğu doldurması oldukça hayal görünüyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!