Batılı hacı adayları mağdur oldu

Güncelleme Tarihi:

Batılı hacı adayları mağdur oldu
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 08, 2022 07:00

Hac, sıkı korona yasaklarının ardından 2020’den beri ilk kez geniş katılımla düzenleniyor. Ancak organizasyon hataları Batı’dan gelen hacı adaylarını mağdur etti.

Haberin Devamı

Covid sonrası kontrollü normalleşme hedefleyen Suudi Arabistan, katılımı sınırlamak için Türkiye gibi nüfusunun çoğunluğu Müslüman ülkelerde zaten uygulanmakta olan kura sistemini Batılı ülkeler için de zorunlu kıldı. Hacca sadece bir ay kala; İngiltere, ABD, Kanada, Avustralya ve Avrupa Birliği’nden geleceklere “Motawif” adlı online kura platformu üzerinden başvuru şartı getirildi. Motawif’in ilanından önce bir tur şirketinden paket satın alanlar haklarını kaybederken, site üzerinden hac kurası çıkanlar da teknik aksaklık mağduru oldu.

PARALARI YANDI

ABD’nin Atlanta şehrinde biyoloji öğretmeni olan Sawsan Jabri (58), Wall Street Journal gazetesine; 8 bin dolarlık paket satın aldığını, 50’nci denemesinde ödeme yapabildiğini ancak rezervasyonun başarısız olduğunu anlattı. Jabri hacca gidemediği gibi, 8 bin dolarını da geri alamadı. Houston’da yaşayan Asif Siddiqui de eşiyle hacca gitmek için 30 bin dolarlık paket aldı, 61 denemenin sonunda ödemesi yapıldığı halde rezervasyonu ret yedi, çifte ücret iadesi yapılmadı.

Haberin Devamı

ÇİFTE REZERVASYON

Hac için Mekke’ye ulaşmayı başaranlar da o kadar şanslı değildi. Mekke’nin en ünlü oteli Fairmont’ta kalan bir İngiliz, Middle East Eye’a, odalarına çifte rezervasyon yapıldığını anlattı. Coventry Otel’de kalan bir hacı da “Motawif’de odalarımızın ayrıldığı yazıyordu, ancak gerçekte ortada oda yok” dedi. Bir başka hacı da “Lobide yatak bekleyen hamile bir kadına duş alabilmesi için odamı verdim” dedi. Dubai merkezli bir şirket olan Motawif, Hindistan Başbakanı Narendra Modi’ye yakın kişilerle bağlantısından ötürü de eleştiriliyor. Bu ülkedeki Müslümanlar, Hindu milliyetçisi kişilere para kazandırılmasına tepkili.

BİLGİ NOTU: 2019 yılında yaklaşık 2.5 milyon kişiyi buluşturan hac, bu yıl 850 bini yurt dışından toplam 1 milyon kişinin katılımıyla yapılıyor. Tüm hacılar için tam aşılı olmak ve negatif PCR testi göstermek zorunlu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!