Bakan Akar'dan tahıl koridoru mesajı: Aksaksız olarak devam ediyor

Güncelleme Tarihi:

Bakan Akardan tahıl koridoru mesajı: Aksaksız olarak devam ediyor
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 06, 2022 07:00

Ukrayna’dan üç tahıl yüklü gemi daha yola çıkarken, Milli Savunma Bakanı Akar “Faaliyetlerimiz şu ana kadar planlandığı şekilde, aksaksız olarak anlaşmalarda ifade edildiği gibi devam ediyor” dedi.

Haberin Devamı

MİLLİ Savunma Bakanı Hulusi Akar, Ukrayna limanlarında bekleyen tahıl ve gıda maddesi yüklü gemilerden üçünün daha hareket ettiğini belirterek, “Faaliyetlerimiz şu ana kadar planlandığı şekilde, aksaksız olarak anlaşmalarda ifade edildiği gibi devam ediyor” dedi. Bakan Akar, davetli olarak gelen Sierra Leone Savunma Bakanı Kellie Hassan Conteh’i Milli Savunma Bakanlığı’nda askeri törenle karşıladı. Ukrayna limanlarından dün ayrılan tahıl yüklü üç gemiye ilişkin soru üzerine Bakan Akar, şunları söyledi:

Bakan Akardan tahıl koridoru mesajı: Aksaksız olarak devam ediyor

‘KARŞILIKLI ANLAYIŞ’

“Merkezdeki arkadaşlarımız, görevliler karşılıklı anlayış ve koordinasyon içerisinde söz konusu anlaşmanın başarılı, aksaksız bir şekilde yürümesi için gayret gösteriyor. Rusya, Ukrayna, BM ve Türkiye olarak çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Bu kapsamda Ukrayna limanlarından ilk gemi daha önce çıkmıştı, Lübnan’a doğru seyrine devam ediyor. Bugün (dün) Ukrayna limanlarından üç gemi daha hareket etti. Bunlardan biri İngiltere, biri İrlanda, diğeri de Türkiye’de kalacak şekilde tahliye faaliyetine başladı. Daha önce burada Ukrayna’ya gitmek için bekleyen boş gemi de hareket etti. Ukrayna’ya gidecek ilk gemi olan bu gemi de bu (dün) sabah İstanbul’dan Ukrayna’ya doğru harekete geçti. Gemi Ukrayna’da yükleme yapıp dönecek. Faaliyetlerimiz şu ana kadar planlandığı şekilde, aksaksız olarak anlaşmalarda ifade edildiği gibi devam ediyor.”

Haberin Devamı

TAHIL VE GIDA YÜKLÜ GEMİLER

İrlanda’ya gidecek 33 bin ton mısır taşıyan Panama bayraklı “Navistar” Odesa Limanı’ndan, İngiltere’ye gidecek 13 bin ton mısır yüklü Malta bayraklı “Rojen” ile Türkiye’ye gelecek “Polarnet” isimli 12 bin ton mısır taşıyan Türk bayraklı gemiler Çernomorsk Limanı’nından dün sabah ayrılmıştı. Ukrayna limanlarından çıkan ilk gemi olan Razoni adlı mısır yüklü geminin, İstanbul’daki kontrollerinin ardından Lübnan’ın Trablus Limanı’na doğru seyri devam ediyor.

MSB: MISIR TAŞIYAN 3 GEMİ UKRAYNA’DAN HAREKET ETTİ

Haberin Devamı

MİLLİ Savunma Bakanlığı (MSB), İrlanda, İngiltere ve Sakarya’nın Karasu Limanı’na mısır taşıyan 3 geminin, Ukrayna limanlarından dün sabah hareket ettiğini açıkladı. DHA’nın haberine göre bakanlıktan yapılan yazılı açıklamada, “Ukrayna’dan İrlanda’ya gidecek olan ve 33 bin ton mısır taşıyan Panama bayraklı Navistar isimli gemi Odesa Limanı’ndan hareket etti. Gemi, İstanbul’un kuzeyinde Müşterek Koordinasyon Merkezi tarafından denetime tabi tutulacak. 13 bin ton mısır taşıyan ikinci gemi de Ukrayna’dan İngiltere’ye gitmek üzere Çernomorsk Limanı’ndan hareket etti. Malta bayraklı Rojen isimli geminin seyri de Müşterek Koordinasyon Merkezi tarafından anbean takip ediliyor” denildi.

Haberin Devamı

SIRADA 6 GEMİ VAR

Türkiye’ye 12 bin ton mısır getiren “Polarnet” gemisine ilişkin ise “Ukrayna’nın Çernomorsk Limanı’nda bekleyen Polarnet isimli Türk bayraklı gemi de Karasu’ya gelmek üzere hareket etti. 12 bin ton mısır taşıyan gemi Karasu’ya varmadan önce İstanbul’un kuzeyinde Müşterek Denetleme timi tarafından denetime tabi tutulacak” ifadelerine yer verildi. Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı’na bağlı Denizcilik Genel Müdürlüğü, “Türk bayraklı Polarnet ile Türk sahipli Navistar gemilerimiz limanlardan ayrılarak ülkemize doğru seyre başladı. Tahıl koridoru ile açılan Ukrayna limanlarında bulunan diğer 6 gemimiz de en yakın zamanda ayrılacaklar” denildi.

Haberin Devamı

UKRAYNA’YA GİDEN GEMİDE DENETİM TAMAMLANDI

TAHIL koridoru anlaşması kapsamında sevkıyat için Balıkesir Bandırma Limanı’ndan hareket eden “Fulmar S” isimli boş gemi, İstanbul Kilyos’ta demirledi. Gemide 10 kişilik Müşterek Koordinasyon Merkezi heyeti tarafından denetim yapıldı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan öncülüğünde Türkiye, Ukrayna, Rusya ve Birleşmiş Milletler (BM) arasında yapılan tahıl koridoru anlaşması kapsamında, Barbados bandıralı “Fulmar S” isimli gemi, tahıl almak üzere önceki gün Bandırma Limanı’ndan Ukrayna’nın Çernomorsk Limanı’na doğru yola çıktı. Kaptanı Türk olan gemi, önceki akşam saatlerinde Sarıyer Kilyos açıklarına demir attı. Gemide dün sabah denetim yapıldı.

Haberin Devamı

Bakan Akardan tahıl koridoru mesajı: Aksaksız olarak devam ediyor

2 SAAT SÜRDÜ

Dün Saat 07.00 sıralarında, Türkiye, Rusya, Ukrayna ve Birleşmiş Milletler temsilcilerinin bulunduğu 10 kişilik Müşterek Koordinasyon Merkezi denetim heyeti, Rumeli Feneri Kıyı Emniyeti Genel Müdürlüğü Limanı’na geldi. Heyet tarafından yapılan denetimde geminin ambarları ve balast tankları silah ya da insan kaçakçılığı ihtimaline karşı didik didik arandı. Denetim yaklaşık 2 saat sürdü. Heyet, denetim sonrası yeniden “Gözcü 1” isimli bota binerek Rumeli Feneri Kıyı Emniyeti Genel Müdürlüğü Limanı’na geldi. (Derya EVREN - Emre Can URAN Çağrı ÇALIŞKAN / DHA)

Bakan Akardan tahıl koridoru mesajı: Aksaksız olarak devam ediyor

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!