Aylan Kurdi'nin babası: Chalie Hebdo karikatürünü görünce ağladım

Güncelleme Tarihi:

Aylan Kurdinin babası: Chalie Hebdo karikatürünü görünce ağladım
Oluşturulma Tarihi: Ocak 15, 2016 16:38

Fransız mizah dergisi Charlie Hebdo’nun tartışmalı karikatürü ile ilgili konuşan Aylan Kurdi’nin babası Abdullah Kurdi, karikatüre çok üzüldüğünü belirterek, “Gördüğümde ağladım” dedi.

Haberin Devamı

Rus resmi haber ajansı Sputnik’e konuşan baba Abdullah Kurdi sert tepki verdi ve “Doğrusunu isterseniz bu karikatür için ağladım. Kendimi çok kötü hissettim” dedi.

Uğradığı silahlı saldırının ardından ifade özgürlüğünün simgesi haline gelen Fransız hiciv dergisi Charlie Hebdo’dan olumlu şeyler beklediklerini ifade eden baba Kurdi, şunları söyledi:

“Malesef kötü bir karikatür yaptılar. Bu karikatüre herkes çok üzüldü. Aylan 2 yaşındaki bir çocuk ve öldü. Aylan’a, bana ve aileme Charlie Hebdo’nun saygı göstermesi gerekiyordu ama tam tersi oldu. Bu dergi ölen çocuk insanlara saygı göstermeli. Peygamber efendimizle ilgili saygısız karikatür yayınladılar. Allah üzerine dahi yayınlar yaptılar.  Allah ve Peygamber karşısında benim çocuğuma yapılan küçük bir şeydir.”

Haberin Devamı

‘ACIMIZA ACI KATMASINLAR’

Erbil’de yaşan Kurdi şu çağrıyı yaptı: “Tüm dünyaya ve mizah dergisine çağrım, ölen tüm çocuklara herkes saygı duymalı. Onların ailelerini üzmemeli acılarına acı katmamalı.”

AYLAN’IN TEYZESİ: MİDE BULANDIRICI

Aylan Kurdi’nin Kanada’da yaşayan halası Tima Kurdi de karikatüre tepki gösterenlerdendi. Kanada yayın kuruluşu CBC’ye konuşan Tima Kurdi, “Bu mide bulandırıcı ama herkesin kendi fikri var. Hislerini ifade etmeyi seviyorlar ve daha önce de yaptılar. Umarım tekrar yapmazlar” dedi.

KARİKATÜR NEYDİ?

Laurent 'Riss' Sourisseau, imzalı karikatürde cansız bedeni Bodrum sahiline vuran 3 yaşındaki Suriyeli Aylan Kurdi'nin büyüdüğünde 'Almanya'daki tacizcilerden biri olabileceği' iması var.

Aylan Kurdinin babası: Chalie Hebdo karikatürünü görünce ağladım

"Göçmenler" başlıklı karikatürde Aylan Kurdi'nin kıyıya vuran cesedi bir balon içinde görünüyor ve yanında "Küçük Aylan büyüdüğünde ne olurdu?" diye soruluyor.

Bu sorunun altında da koşarak kaçan bir kadını, elleri açık halde kovalayan iki erkek görülüyor.

Karikatürün altında da Fransızca'da arkadan elle tacizde bulunanlar için kullanılan 'Tripoteur' kelimesi kullanılarak "Almanya'da tacizci" olabileceği ifade ediliyor.

Haberin Devamı

CHARLIE HEBDO SEVDİ Mİ YOKSA YERDİ Mİ!

Geçen yıl Hz. Muhammed karikatürleri yayınladığı gerekçesiyle, radikal dincilerin 12 kişiyi öldürdüğü bir saldırıya uğrayan Fransız mizah dergisi Charlie Hebdo, Aylan Kurdi’yi konu ettiği karikatürü nedeniyle yine tartışmaların odağı oldu.

Karikatürde, Almanya’nın başta Köln kentinde, yılbaşı kutlamaları sırasında yaşanan kadın tacizlerinde olduğu gibi, kadınları kovalayan domuz suratlı ve göçmenleri çağrıştıran tacizciler resmedildi.

Sosyal medyada farklı tepkilere sebep olan karikatür aslında 4 karelik bir kolonun bir parçası. Kolonun üzerinde “Fransa bu değil” yazıyor ve pek çok okumaya göre Fransa’ya ait yitirilen diğer değerlerle birlikte artan mülteci düşmanlığı eleştiriliyor.

Haberin Devamı

Diğer yandan karikatür yine de birçok kişinin Charlie Hebdo’yu ırkçılıkla suçlamasına sebep oldu.

DAHA ÖNCE DE TARTIŞILMIŞTI

Charlie Hebdo dergisi, geçen yıl yayınlanan bir sayısında da 800 bin mülteci almayı kabul eden Almanya’yı överken, Fransa’nın göçmenlere kapılarını açma konusundaki isteksiz tavrını eleştirmişti.

Charlie Hebdo, Aylan Kurdi’yi konu ettiği başka karikatürler de yayınlamıştı. Bunlardan birinde, sahilde dondurma yiyen iki şişman turist, Kurdi’nin yanında dururken dışarıdan gelen ses, “Biraz kenara kayabilir misin?” diyordu.

Bir başkasında da Ulusal Cephe’nin eski lideri ve yabancı düşmanı Fransız politikacı Jean-Marie Le Pen, Kurdi’nin cesedinin başında, çocuğun kıyafetlerinin Fransız bayrağı renginde olduğunu söylüyordu.

Haberin Devamı

Bir diğerinde ise Kurdi, McDonald’s reklamıyla resmediliyor. Karikatürde “Amacına çok yakınlaşmıştı” denilirken, reklam afişinde “Bir fiyatına iki çocuk menüsü” yazıyordu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!