Avusturya, Türkiye ile yeni fasılların açılmasını veto edecek

Güncelleme Tarihi:

Avusturya, Türkiye ile yeni fasılların açılmasını veto edecek
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 07, 2016 13:09

Türkiye ile AB arasındaki üyelik müzakerelerinin durdurulması talebine, Almanya ve Lüksemburg dışişleri bakanlarından “Hayır” cevabı alan Avusturya, şimdi de yeni fasılların açılmasını veto edeceğini duyurdu.

Haberin Devamı

Avusturya ile Türkiye arasında bir süredir devam eden AB üyeliği tartışması, Liechtenstein Prensliği’nin başkenti Vaduz’daki toplantıda da gündeme geldi. İsviçre, Almanya, Lüksemburg ve Avusturya dışişleri bakanlarının katıldığı toplantıda, Almanya Dışişleri Bakanı Frank Walter Steinmeier ve Lüksemburglu mevkidaşı Jean Asselborn, Avusturya’nın talebine “Hayır” yanıtını verdi.

ÇAVUŞOĞLU’NA SÖYLEDİM

Bunun üzerine yalnız kalan Avusturya Dışişleri Bakanı Sebastian Kurz, Türkiye ile yeni fasılların açılmasını veto edeceğini açıkladı. Kurz, Kurier gazetesinin, “Bu talebinizle yalnız kaldınız. Şimdi ne yapacaksınız?” sorusuna şu cevabı verdi:

“Başbakan, Türk mevkidaşıyla doğrudan temas halinde mi bilmiyorum. Ben, Türk Dışişleri Bakanı ile doğrudan irtibattayım ve kendisine açıkça, Türkiye’nin Avrupa’dan uzaklaştığını, orada olup bitenlerin Avrupa'nın temel değerleriyle bağdaşmadığını söyledim.”

Haberin Devamı

KARŞI OY VERECEĞİM

Avusturya Başbakanı Kern’in 16 Eylül'de Brüksel’deki AB zirvesinde Türkiye ile müzakereleri sonlandırmak için hükümet başkanlarını ikna etmeye çalışacağını belirten Kurz, “Ben Dışişleri Bakanları Konseyi üyesiyim ve oy hakkım var. Konseyde Türkiye'yle yeni bir fasıl açılıp açılmaması söz konusu. Ben buna karşı çıkacağım” dedi.

DİPLOMATİK BİR SAÇMALIK

Avrupa Parlamentosu Yeşiller Grup Başkanı Rebecca Harms ve CDU’nun ağır topu Elmar Brock de müzakereleri sonlandırma taleplerini reddetti. Harms, “Bu zor durumda Türkiye’yle ilişkileri tamamen kesmek, sorumsuzluk olur” dedi. Brok ise “Müzakereleri şimdi durdurma talebi diplomatik bir saçmalık” diye konuştu.

ONUN DA UMUDU TÜRKİYE

Almanya’da geçen seçimleri kaybeden ve meclise giremeyen Hür Demokrat Parti (FDP) lideri Christian Lindner de Türkiye'yi seçim malzemesi yapmak istiyor. Lindner, Eylül’de Almanya'nın Berlin ve Mecklenburg Vorpommern Eyaletlerinde yapılacak seçimlerde yüzde 5 barajını aşarak, krizden çıkmayı, gelecek yıl yapılacak genel seçimlerde tekrar Meclis’e girecekleri mesajını vermeyi hedefliyor. Bild am Sonntag gazetesine konuşan Lindner, “Müzakerelerin çoktan sonlandırılmamış olmasına çok şaşırıyorum” dedi.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!