Avustralya’dan İsrail’i kızdıran ‘Kudüs’ kararı

Güncelleme Tarihi:

Avustralya’dan İsrail’i kızdıran ‘Kudüs’ kararı
Oluşturulma Tarihi: Ekim 19, 2022 07:00

Avustralya’da geçen mayısta iktidara gelen merkez sol hükümet, selefinin ‘Batı Kudüs’ü İsrail’in başkenti olarak tanıyan kararını’ geri aldığını duyurdu.

Haberin Devamı

Avustralya’da İşçi Partisi hükümeti, bir önceki hükümet zamanında 2018’de alınan Batı Kudüs’ü İsrail’in başkenti olarak tanıma kararını geri aldı. Avustralya Dışişleri Bakanı Penny Wong, yaptığı yazılı açıklamada, ülkesinin her zaman “İsrail’in dostu olmaya” devam edeceğini belirterek Canberra’nın “İsrail ve gelecekteki Filistin’in uluslararası tanınmış sınırlar çerçevesinde barış içinde yaşayacağı iki devletli çözüm arayışına bağlı olduğunu” belirtti. 

ELÇİLİK TAŞINMAMIŞTI

Avustralya’nın 2018’de bir önceki Başbakan Scott Morrison döneminde alınan Batı Kudüs’ü İsrail’in başkenti olarak tanıma yönündeki kararını eleştiren Wong, bu dönemki adımını “tek taraflı ve tehlikeli bir karar, kazanımsız risk” diye niteledi. Wong, Morrison’ın bu adımını büyük bir Yahudi nüfusa sahip Sydney’deki ara seçimi kazanmak için yapılmış bir hamle olarak eleştirdi. Avustralya, 2018’de Batı Kudüs’ü İsrail’in başkenti olarak kabul etmiş ancak Tel Aviv’deki büyükelçiliğini taşımamıştı.

Haberin Devamı

ABD, eski Başkan Donald Trump döneminde Mayıs 2018’de büyükelçiliğini İsrail’in başkenti olarak tanıdığı Kudüs’e taşımıştı. Bu kararın ardından Kosova, Honduras ve Guatemala da büyükelçiliklerini Kudüs’e nakletti.

FİLİSTİN KARARDAN MEMNUN

Karara sert tepki gösteren İsrail Dışişleri Bakanlığı, “İsrail, Avustralya hükümetinin, basiretsiz siyasi hesaplarla aldığı kararından hayal kırıklığı duyuyor. Kudüs, Yahudi halklarının 3 bin yıllık başkentidir. Bu karara bakmaksızın İsrail’in ebedi ve birleşik başkenti olmaya devam edecektir” ifadeleri yer aldı.

Filistin hükümeti Avustralya hükümetinin Batı Kudüs’ü İsrail’in başkenti olarak tanıma kararını geri almasından memnuniyet duyduğunu açıkladı. Filistin Dışişleri, “Avustralya hükümetinin, Kudüs’ü işgalci ülkenin (İsrail) başkenti olarak tanıma kararından geri dönmesi kararının memnuniyetle karşılandığını” açıkladı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!