Avrupalılar ABD’den İran muafiyeti istedi

Güncelleme Tarihi:

Avrupalılar ABD’den İran muafiyeti istedi
Oluşturulma Tarihi: Haziran 07, 2018 00:52

Fransa, Almanya ve İngiltere, şirketlerinin ABD yönetiminin İran’ın nükleer programı bağlamında uygulayacağını açıkladığı yaptırımlardan muaf tutulması için resmi talepte bulundu.

Haberin Devamı

ABD ile çelik ve alüminyum sektöründe yaşadığı sorunları muafiyet talebiyle aşmaya çalışan ancak sonuç elde edemeyen Avrupa Birliği’nin (AB) önde gelen ülkeleri şimdi de İran’a yaptırımlar konusunda aynı yolu deniyor. Fransa, Almanya ve İngiltere, şirketlerinin ABD yönetiminin İran’ın nükleer programı bağlamında uygulayacağını açıkladığı yaptırımlardan muaf tutulması için resmi talepte bulundu.

Üç ülke, ABD Hazine Bakanı Steven Mnuchin ve Dışişleri Bakanı Mike Pompeo’ya ortak mektup gönderdi. Resmi talep, AB ülkelerinin bir yandan yıllar süren müzakereler sonucunda 2015’te imzalanan anlaşmayı kurtarma diğer yandan İran’da çok önemli yatırımları bulunan Avrupalı şirketlerin çıkarlarını koruma çabalarını yoğunlaştırdığı bir dönemde geldi. Resmi başvuruda, “Müttefikler olarak ABD’nin Avrupa’nın güvenlik çıkarlarına zarar verecek eylemlerden kaçınmasını ümit ediyoruz” denildi.

Haberin Devamı

‘ÇIKARLARIMIZ VAR’
Girişimi, ABD Başkanı Trump’ın İran ile nükleer anlaşmadan çekildiğini açıklamasının ardından en sert tepkilerden birini veren ve “ABD’nin kararlarına itaat edecek, pantolonunun paçasına yapışan tebaası mı olmak istiyoruz yoksa 'ekonomik çıkarlarımız var, İran ile ticareti sürdüreceğiz mi' demek istiyoruz” diyen Fransa Ekonomi Bakanı Bruno Le Maire duyurdu. Le Maire, sosyal medya mesajında, İran ile yasal ticaret yapan Avrupa şirketlerinin yaptırımlardan muaf olması gerektiğini savunarak, “Bu şirketler faaliyetlerini sürdürebilmeli” dedi. 

BİLGİ NOTU
AB’nin genel yaklaşımını yansıtan ortak girişimin ardında, olası bir Amerikan yaptırımından en fazla zarara uğrayacak Avrupalı şirketlerin bu üç ülkeden olması yatıyor. ABD’nin yaptırım uygulaması halinde aralarında küresel ticaretin önemli aktörlerinin de yer aldığı Avrupalı şirketlerin İran’da faaliyetlerini sürdürme olasılığı oldukça düşük.

TRUMP İLE GÖRÜŞMEM ‘SOSİS’ GİBİYDİ
Fransa Cumhurbaşkanı Macron, kendisine ABD Başkanı Trump ile geçen haftaki telefon görüşmesinin Amerikan CNN tarafından 'berbat geçtiği' şeklinde haberleştirilmesi sorulunca, buna 19’uncu yüzyılda yaşamış Prusyalı devlet adamı Otto von Bismarck’ın bir sözüyle yanıt verdi. Macron, “Hani denir ya, sosis gibi, içinde ne olduğunu hiç açıklamayayım daha iyi. Bismarck’ın da dediği gibi insanlara nasıl yapıldığını açıklasaydık sosis yemeyi bırakırlardı” dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!