Avrupalı Türkler depremzedeler için seferber oldu

Güncelleme Tarihi:

Avrupalı Türkler depremzedeler için seferber oldu
Oluşturulma Tarihi: Şubat 08, 2023 09:53

Merkez üssü Kahramanmaraş olan ve 10 ili vuran 7,7 ile 7,6 büyüklüklerindeki depremlerin ardından Avrupa'daki Türkler depremzedeler için seferber oldu. 

Haberin Devamı

Almanya'nın Kuzey Ren-Vestfalya eyaleti (NRW) eyaletine bağlı Gladbeck şehrinde, Avrupalı Devrekliler Derneğinin sosyal medyadan yaptığı yardım çağrısına karşılık veren vatandaşlar, gece geç saatlere kadar yardım malzemeleri getirdi. 

Derneğin başkanı Mustafa Yağcı, sosyal medyadan yaptıkları yardım çağrısına binlerce kişinin cevap verdiğini ve şu ana kadar 6 yardım tırını Türkiye'ye göndermek için doldurduklarını söyledi. Başkan Yağcı, dernek öncülüğünde başlatılan kampanyanın çok kısa sürede çevre şehirlerde duyulduğunu ve gece geç saatlere kadar yardımların kendilerine ulaştırıldığını söyleyerek, "Biz, ülkemizde meydana gelen ve içimizi acıtan deprem sonrası dernek olarak sosyal medyada bir yardım kampanyası başlattık. Çok kısa sürede vatandaşlarımız, bu yardımlara karşılık verdi. Gece geç saatlere kadar yardım tırlarımız doldu. Şu ana kadar 6 yardım tırını doldurduk. Alman dostlarımız da bu yardımlarda bizim yanımızda oldular. Bu yardımlar konsolosluğumuzun belirlediği standartlar doğrultusunda devam edecek. Şu an için biz, elimizdeki yardımları gönderiyoruz. Bunun için de resmi makamlardan gerekli izin belgeleri de alındı. Yardım malzemeleri, battaniye, çocuk bezi gibi öncelikli malzemelerden oluşuyor. Desteklerini esirgemeyen nakliyat firmasına, çevredeki derneklere, tırların doldurulmasında emeği geçen gençlerimize ve hayırsever vatandaşlarımıza teşekkür ederiz" ifadelerini kullandı.

Avrupalı Türkler depremzedeler için seferber oldu

Yardım için, yardım toplama alanına gelen Kader Hut ise çok üzgün olduklarını belirterek, "Çok üzgünüz, vatan hepimizin vatanı. İnsanlarımız bizim, devletimiz bizim. Şu anda birlik vakti. Birlik olup, bu en kötü günümüzü de atlatmamız lazım" dedi.

İNGİLTERE'DEKİ ESNAF BİRKAÇ GÜNLÜK CİROLARINI GÖNDERİYOR

İngiltere'nin Newcastle şehrinde başlatılan kampanyaya birçok kişi bağış yaparken, bazı esnaf da birkaç günlük cirolarını depremzedelere ulaştıracakları sözünü verdi. Kampanyaya destek veren Türkler, Newcastle Türk Topluluğu Merkezinde bir araya gelirken, başta BBC olmak üzere İngiliz medyası da yardım organizasyonuna büyük ilgi gösterdi.

Kampanyanın öncülüğünü yapan Newcastle MÜSİAD Başkanı Şahin Gülmen, depremi haber aldığını anı anlatarak, "Ben sabah namazına geldim camiye. Hocamız Yasin okuyordu. Dua ederken 'Depremde hayatını kaybedenler için' deyince, ben acaba diğer depremlerde ölenler mi diye düşündüm. Sonra hocamız 'Türkiye’de deprem oldu, duymadın mı?' dedi. Sonra telefondan baktık ki bayağı büyük bir şey. Sonra bölgemizdeki topluluk başkanlarıyla telefonlaştık. Burada toplandık. Ne yapabiliriz diye istişare yaptık. Arkadaşlarımız gönüllü olarak çalışıyorlar. Bölgemizdeki medya kuruluşları da bizimle röportaj yapıp destek vereceklerini söylediler. Yıkık binaların altında kalan, evsiz kalan insanlarımıza bir nebze olsun yardım edebilmek bizim için çok büyük mutluluk. Av vah ile bir şey olmuyor. Uğraşmamız lazım, insanlara maddi-manevi her yönden ulaşmamız lazım" ifadelerini kullandı.
Avrupalı Türkler depremzedeler için seferber oldu

"ACİL TOPLANTI YAPTIK"

25 yıldır Newcastle'da yaşayan ve bu şehirdeki insanların üye olduğu Facebook grubunun yöneticisi olan İlhan Özcan ise, "Sabah uyandığımda deprem olduğunu duydum. Ama büyüklüğünün farkına daha sonra vardım. Sonra dernek başkanlarımız Şahin Bey ve Metin Bey aradı. Acil toplantı yaptık bu salonda. Birkaç dernek başkanı daha geldi. İnsanlara maddi-manevi nasıl yardım yapabiliriz diye konuştuk. Sonra alınan kararlarla bir banka hesabı açtık. Sonra yerel gazete ve televizyonlara haber verildi. Onlar ve sosyal medya aracılığıyla insanlara ulaştık ve bir şekilde yardım toplamaya çalışıyoruz. Bugünden itibaren bizimle kontakt kuran insanlar, AFAD’ın acil ihtiyaç listesinde yer alan malzemeleri göndermeye başlayacaklar. Bebek mamaları, bebek elbiseleri, ceketler, battaniyeler, şarj aletleri. İhtiyaç listesinde yer alan birçok şey gelecek" dedi.
Avrupalı Türkler depremzedeler için seferber oldu

AZERBAYCAN'DAN İNSANİ YARDIM  KONVOYU YOLA ÇIKTI

 Azerbaycan'daki hayırseverler, Türk ve Azerbaycanlı iş adamlarının desteğiyle başlatılan "Türkiye Yüzyılı Birlik ve Dayanışma Platformu" yardım kampanyası çerçevesinde Türkiye’deki depremzedeler için gece geç saatlere kadar yardım topladı. Battaniye, yorgan, ısıtıcı, giysi, ayakkabı ve erzaklar yardım toplama noktasına getirilerek kolilere yerleştirildi. Depremzedeler için gece geç saatlere kadar toplanan yardımlar, tırlara yüklendikten sonra Türkiye'ye gönderilmek üzere yola çıkarıldı.

Azerbaycan Olağanüstü Haller Bakanlığından yapılan açıklamada da, Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev'in talimatıyla Türkiye'de meydana gelen şiddetli depremin etkilerinin ortadan kaldırılması için Bakanlığın 13 araçtan oluşan insani yardım konvoyunun Türkiye’ye gönderildiği bildirildi. Konvoyda, depremzedeler için 260 çadır, 300 yatak, 2 jeneratör, 8 bin giysi, 20 bin çorap, 350 masa, bin sandalye, 5 bin havlu ve diğer malzemeler bulunduğu kaydedildi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!