Avrupalı Türkler, akın akın Köln’e geliyor

Güncelleme Tarihi:

Avrupalı Türkler, akın akın Köln’e geliyor
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 31, 2016 09:21

Avrupalı Türkler, Türkiye’de 15 Temmuz gecesi yaşanan darbe girişimi protesto amacıyla Almanya’nın Köln kentinde bugün büyük bir miting düzenleyecek. 100 sivil toplum örgütünün destek verdiği ‘Darbeye Karşı Demokrasi Mitingi’ için hazırlıklar tamamlandı. Ancak Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın telekonferans yöntemiyle katılımcılara hitap etmesine izin verilmedi.

Haberin Devamı

Mitinge katılmak için Avrupa’nın çeşitli ülkelerinden ve Almanya’nın diğer şehirlerinden Türkiye kökenliler, özel araçlarıyla, otobüslerle, trenlerle yola çıktı. Mitingi düzenleyen Darbeye Karşı Demokrasi Platformu, Köln’de 100 bin kişiyi toplamayı hedefliyor. Köln polisi ise 30 bin katılım bekliyor.

Saat 15.00’te başlayacak mitingte Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da telekonferans yöntemiyle kalabalığa hitap edecekti. Ancak Köln polisi güvenlik gerekçesiyle buna izin vermedi. Bunun üzerine Darbeye Karşı Demokrasi Platformu, önce yerel mahkemeye; ret cevabı alınca da bir üst mahkemeye başvurdu. Üst mahkeme de, polis lehine karar verince, karar Anayasa Mahkemesi’ne taşındı. Almanya Anayasa Mahkemesi Köln polisini haklı bularak, daha önce verilen mahkeme kararlarını onadı. Bu yüzden Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın kalabalığa hitap etmesine izin verilmedi.

Haberin Devamı

NİYETİMİZ VE AMACIMIZ DEMOKRASİ

Avrupalı Türk Demokratlar Birliği (UETD) Genel Sekreteri Bülent Bilgi, amaçlarının kesinlikle herhangi bir ülkeye, Türkiye’de yaşanan sıkıntıları yansıtmak olmadığını belirtti. Niyetlerinin Türkiye’ye ve demokrasiye sahip çıkmak olduğunu belirten Bilgi, “Demokrasimize vurulmaya çalışılan bu teşebbüse karşı duracağız, darbe girişimine karşı duracağız, burada dik duracağız” dedi.

ERDOĞAN KARARI SİYASİ

UETD Genel Başkanı Zafer Sırakaya da, Erdoğan’a izin verilmemesiyle ilgili olarak şunları söyledi:
“Hukuk açısından bu kararın kabul edilebilir bir tarafı yok. Siyasi bir karar olduğu çok net. Demokrasilerde insanların fikirlerini ve düşüncelerini iletmemeleri veya buna imkan sağlanmaması manidar bir tutum. Bizler bu karara katılmasak da, mahkemenin kararına göre hareket edeceğiz. Platformunun kesinlikle kanuni çerçevenin dışında hareket etmemesi gerektiği yönünde olan düşüncemizi belirtmek istiyoruz.” 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!