Avrupa’da sıcak kış

Güncelleme Tarihi:

Avrupa’da sıcak kış
Oluşturulma Tarihi: Ocak 05, 2023 07:00

Avrupa, tarihin en sıcak kışını yaşıyor. Pek çok Avrupa ülkesinde ocak ayı sıcaklık rekoru kırıldı. İsviçre ve Fransa’da kayak merkezleri kar yağmaması nedeniyle kapandı.

Haberin Devamı

Geçen yıl yaz aylarında kuraklıkla ve yüksek sıcaklıklarla boğuşan Avrupa, bu yıl da tarihin en sıcak kışlarından birini geçiriyor. 2023’ün ilk üç günündeki ölçümlere göre birçok Avrupa ülkesinde ocak ayı rekoru kırıldı. Polonya’nın başkenti Varşova’da sıcaklık 18.9, İspanya’nın Bilbao kentindeyse 25.1 olarak ölçüldü. Söz konusu ölçümler mevsim ortalamalarının 10 derece üstünü işaret ediyor.

Hollanda, Lihtenştayn, Litvanya, Letonya, Çekya, Danimarka ve Belarus’ta da ülkede ocak ayı sıcaklık rekorları kırıldı. Almanya, Fransa ve Ukrayna’daki ölçümlerde ise bölgesel bazda rekor sıcaklıklar gözlendi.

ALPLER’DE SICAKLIK 20.9 DERECE

Bölgesel rekor sıcaklıklar daha önce de kaydedilmesine rağmen mevsim normallerinin 10 derece üstüne çıkan hava şartları, Avrupa’nın belli bölgelerinde alışılmışın dışında bir kış geçirilmesine neden oluyor. Ocak ayında adeta bahar havasının yaşandığı Avrupa’da, sıcak hava dalgası İsviçre ve Fransa’daki kayak merkezlerini de etkiledi. Bazı tesislerin yetersiz kar nedeniyle kapandığı bildirildi.

Haberin Devamı

Yılın ilk günü İsviçre Alpleri’nin kuzeyinde yer alan Jura kantonundaki Delemont kasabasında 20.9 derecelik sıcaklık, bölgede ocak ayında kaydedilen en yüksek sıcaklık olarak tarihe geçmişti. Uzmanlar, geçen yıl son 500 senenin en sıcak yazını geçiren Avrupa’da sıcak hava dalgasının kış aylarında da bu denli etkili olmasının nedeni olarak iklim değişikliğine işaret ediyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!