Avrupa Parlamentosu'na 'soykırım' kuşatması

Güncelleme Tarihi:

Avrupa Parlamentosuna soykırım kuşatması
Oluşturulma Tarihi: Mart 27, 2015 17:18

Türkiye, nisan ayında Avrupa Parlamentosu’nda tartışılıp kabul edilecek “Ermeni soykırımı” iddialarıyla ilgili kararın olası zararlarını en aza indirgemek için diplomatik ve siyasi girişimlerini yoğunlaştırdı. Bu çerçevede üç farklı partiden dört milletvekili AP’deki beş siyasi gruptan üyelerle görüşerek Türkiye’nin hassasiyetlerinin de dikkate alınması gerektiği mesajı verdiler.

Haberin Devamı

AK Parti milletvekilleri Afif Demirkıran, Seyit Sertçelik, CHP milletvekili Faruk Loğoğlu ve MHP milletvekili Yusuf Halaçoğlu’ndan oluşan heyet, temaslarında parlamentoların kararlarının yargı kararlarının yerine geçemeyeceği tezini işleyerek “tarihi siyasallaştırarak hem Türkiye-Avrupa Birliği hem de Türkiye-Ermeni ilişkilerine zarar verildiği” uyarısında bulundu.

AP’nin 195 olaylarının 100’üncü yılında Ermenistan’a destek veren ve Türkiye’nin geçmişiyle yüzleşerek iddiaları tanımasını talep eden kararını engelleme imkânı olmasa da Türkiye, kabul edilecek metnin “tek tarafı suçlayıcı ve provoke edici” unsurlardan mümkün olduğu kadar arındırılmasına çalışıyor.

Ankara, “Ermeni soykırımı” iddialarına ilişkin özel kararın yanı sıra üzerinde henüz uzlaşı sağlanamadığı için oylaması mayıs ayına ertelenen Türkiye raporunda bu konunun yer almaması için de yoğun çaba harcıyor. Son yıllarda AP’nin Türkiye raporlarına soykırım iddiaları raportör Ria Oomen-Ruijten’in kararlı duruşu sayesinde girmedi. Yeni Türkiye raportörü Kati Piri de “bu konuda zaten özel bir karar alınacağı” teziyle doğrudan atıf yapılmamasını sağlamaya çalışıyor.

Haberin Devamı

AP kaynakları soykırım iddialarıyla ilgili kararın oylamasının Türkiye raporundan önce yapılacak olmasının ve Türkiye karşıtlarının “eklenebilecek her olumsuz unsuru metne sokma çabası” içine girmesinin belgede bu karara atıf yapılma riskini artırdığının altını çiziyor.

AP, “Ermeni soykırımı” iddialarını tanıyan bir kararı 1987’de kabul etti. Geçen haftalarda da AB üyelerine, “bu iddiaları tanıma ve bu iddiaların tanınması için daha fazla çaba harcama” çağrısı içeren bir metin onaylandı. 28 AB ülkesinden 11’i 1915 olaylarını “soykırım” olarak tanıyor.

BAKMADAN GEÇME!