Avrupa enerji krizine çare arıyor: İşyerine kravat takmadan gelin

Güncelleme Tarihi:

Avrupa enerji krizine çare arıyor: İşyerine kravat takmadan gelin
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 31, 2022 07:00

Rusya’nın Ukrayna’yı işgaliyle büyüyen enerji krizi Avrupa ülkelerini farklı tedbirler almaya itiyor. Son olarak İspanya Başbakanı Sanchez işe kravat takmadan gidilmesini önerdi.

Haberin Devamı

Almanya’da başta Berlin olmak üzere tasarruf için birçok kentin tarihi ve turistik anıtlarında gece aydınlatmaları kapatılırken uygulama diğer Avrupa ülkelerinde de yayılıyor.

KLİMADAN TASARRUF SAĞLAMA PLANI

Enerji tasarrufu için İspanya Başbakanı Pedro Sanchez’den de ilginç bir çağrı geldi. İspanyol Başbakan, kamu ve özel sektörde enerji tasarrufuna katkı için çalışanlardan işyerlerine kravatsız gitmelerini istedi.

Avrupa enerji krizine çare arıyor: İşyerine kravat takmadan gelin

Avusturya/Almanya

Sanchez kravatsız çıktığı basın toplantısında “Dikkat edin kravat takmıyorum. Hepimiz bu şekilde enerji tasarrufu sağlayabiliriz” diyerek bakan ve kamu görevlilerine de “kravat şart değil” önerisinde bulundu. Sanchez kravat ve enerji tasarrufu arasındaki bağlantıyı açıklamasa da işyerlerinde bu sayede daha az klima ihtiyacı duyulayacağı yorumu yapıldı. Yaklaşık bir aydır 40 derece seviyesinde seyreden hava sıcaklıklarıyla baş etmeye çalışan İspanya’da halktan elektrik faturalarını düşürmek için fazla klima kullanmamaları isteniyor.

Haberin Devamı

AVUSTURYA’DA DA IŞIKLAR SÖNÜYOR

Avusturya tıpkı Almanya gibi enerji tasarrufuna ilk olarak aydınlatmaları kısmakla başladı. Linz şehrinde geceleri tarihi yerlerin aydınlatılması durdurulurken, Salzburg şehri için de benzer planlar yapılıyor. Ülkede ayrıca kamu binaları, turistik yerler ve otoparklardaki ışıklar da geceleri kapalı kalacak. Almanya, yıl sonunda kapatmayı planladığı son üç nükleer santralın ömrünü uzatmaya hazırlanırken benzer planlar Belçika ve Fransa’da da var. Hatta nükleer santrallarda yaşanan sıkıntı nedeniyle Fransa’da Emmanuel Macron yönetimi, santral işletmecisi EDF şirketini kamulaştırmayı bile gündemine aldı.

AVRUPA’DA KARA KIŞA HAZIRLIK

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Ukrayna krizinde Kiev ile taraf olan Avrupa’yı enerji silahıyla vurmaya çalışıyor. Normalde doğalgaz alımının yüzde 40’ını Rusya’dan temin eden Avrupa, Moskova’nın vanayı kısması ya da bazı ülkelere tamamen kapatması nedeniyle enerji darlığıyla karşı karşıya. Örneğin Almanya’ya Rusya’dan doğalgaz akışı yüzde 20 seviyesine inmiş durumda. Avrupa ülkeleri açığı farklı ülkelerden kapamaya çalışırken bir yandan da enerji tasarrufu yaparak kış için depoları doldurmaya çalışıyor.

Haberin Devamı

LETONYA’NIN DA DOĞALGAZI KESİLDİ

- Rusya’nın doğalgaz şirketi Gazprom, anlaşmayı ihlal ettiği gerekçesiyle Letonya’ya doğalgaz sevkıyatını durdurduğunu açıkladı. Gazprom, ihlalin ne olduğunu belirtmedi. Ancak Rusya, ‘dostane olmayan’ ülkelerden doğalgaz ödemesini Rus para birimi ‘Ruble’ ile yapmalarını istemiş, buna uymayan Hollanda, Polonya ve Bulgaristan gibi ülkelerin gazını kesmişti. Rusya, ambargo nedeniyle tamirin sağlanamadığı türbin arızasını bahane ederek de hafta başı Almanya’ya doğalgaz akışını Kuzey Akım 1 boru hattından yüzde 20 seviyesine düşürmüştü.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!