Atina-Londra hattında ‘mermer’ krizi

Güncelleme Tarihi:

Atina-Londra hattında ‘mermer’ krizi
Oluşturulma Tarihi: Kasım 29, 2023 07:00

İngiltere Başbakanı Sunak, Londra’da bulunan Yunan lideri Miçotakis ile görüşmeyi son anda iptal etti. Miçotakis’in 40 yıldır iadesini istedikleri Elgin mermerlerini gündeme getirmesi evsahibi Sunak’ı kızdırdı.

Haberin Devamı

Yunanistan Başbakanı Kriakos Miçotakis, pazar günü İngiliz BBC televizyonuna verdiği demeçte bazı parçaları Britanya Müzesi’nde bulunan ‘Elgin mermerleri’nin ülkesine iade edilmesi gerektiğini belirtti. Miçotakis, “Bunlar çalınmıştır. Yunanistan’a aittir. Mona Lisa tablosunu kesip yarısını Louvre’da, yarısını da Britanya Müzesi’nde sergilerseniz bu tablonunu güzelliği anlaşılır mı” ifadelerini kullandı. İngiltere Başbakanı Rishi Sunak, bu açıklamanın ardından Miçotakis ile görüşmesini iptal etti.

MİÇOTAKİS SİNİRLENDİ 

Üç günlük bir ziyaret için Londra’da bulunan Miçotakis, pazartesi, İşçi Partisi lideri Keir Starmer ile görüştüğü sırada İngiltere’nin Atina Büyükelçisi Matthew Lodge arayarak “Sunak’ın programında ani bir değişiklik olduğunu ve Miçotakis ile görüşmesini iptal ettiğini” söyledi. Devlet televizyonu ERT’ye konuşan Miçotakis “İngiltere Başbakanı’nın gerçekleşmesine saatler kala görüşmemizi iptal etmesinden rahatsızlık duydum” dedi.                    

YUNAN MEDYASI: DİPLOMATİK EŞEKLİK

Yunan medyası Sunak’a ateş püskürdü. Medyada “Diplomatik eşeklik”, “Yunanistan’da böyle bir şeyi, değil başbakan çoban bile yapmaz” ve “Benzeri olmayan terbiyesizlik” şeklinde ifadeler kullanıldı. Atina’nın sembolü sayılan Akropolis mabedinin eteklerinde bulunan 96 plakadan 56’sı, 19’uncu yüzyılın başlarında İstanbul’daki İngiliz Büyükelçisi Lord Elgin tarafından ülkesine götürülmüştü.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!