Almanya Cumhurbaşkanı Gauck yeniden aday olmayacak

Güncelleme Tarihi:

Almanya Cumhurbaşkanı Gauck yeniden aday olmayacak
Oluşturulma Tarihi: Haziran 04, 2016 13:35

Almanya Cumhurbaşkanı Joachim Gauck’un ikinci bir dönem için aday olmama kararı aldığı bildirildi. Gauck, geçen yıl 1915 olaylarını 'soykırım' olarak tanımlayarak Türkiye'nin tepkisini çekmişti.

Haberin Devamı

Bild gazetesi, Gauck’un Pazartesi akşamı Bellevue Sarayı’nda Almanya Başbakanı Angela Merkel ile yapacağı görüşmenin ardından aday olmayacağını

çıklayacağını yazdı. Mart 2012’den bu yana cumhurbaşkanlığı görevini yürüten 76 yaşındaki Gauck’un, kamuoyu yoklamalarında yüzde 70 destek görmesine rağmen bırakma kararı almasının sağlık sorunları nedeniyle olduğu belirtiliyor.

Bild, Gauck’un hayat arkadaşı Daniela Schadt’ın (56) isteği üzerine ikinci kez aday olmama yönünde karar verdiğini aktarırken, Alman siyasetçinin uzun süre ayakta kalamadığına ve yeniden aday olması durumunda 82 yaşına kadar bu görevi sürdüreceğine dikkat çekti.

Almanya Cumhurbaşkanı Gauck yeniden aday olmayacak

Haberin Devamı

Gauck’un yerine aday belirleme konusunda çekişme yaşanacağına vurgu yapan Bild, 2017 yılında yapılacak Federal Parlamento seçimlerinin startının yeni cumhurbaşkanı adayının belirlenmesi süreciyle başlayacağını belirtti. Aday belirleme sürecinde partilerin yapacakları işbirliği, seçimler sonrasında olası hükümet seçenekleri konusunda ipucu verecek.

Almanya’nın 12’nci cumhurbaşkanı 12 Şubat 2017 tarihinde seçilecek.

AFP: TÜRKİYE'NİN TEPKİSİNİ ÇEKMİŞTİ
Uluslararası haber ajansı AFP, Gauck'un geçen yıl 24 Nisan öncesi yaptığı konuşmada, 1915 olaylarını "soykırım" olarak nitediği için Türkiye'nin sert tepkisini çektiğini hatırlattı. Ajans, Alman parlamentosunun bu hafta onayladığı karar tasarısının da benzer bir etki yarattığına vurgu yaptı.

 

BAKMADAN GEÇME!