Almanya ‘Bergama Sunağı’nı vermiyor

Güncelleme Tarihi:

Almanya ‘Bergama Sunağı’nı vermiyor
Oluşturulma Tarihi: Ocak 13, 2023 07:00

Türkiye’nin Almanya’dan iadesini istediği Bergama Sunağı ile ilgili olumsuz cevap geldi. Berlin Eyalet Adalet Senatörlüğü, eserin iadesiyle ilgili bir çalışmanın olmadığını belirtti.

Haberin Devamı

Almanya’nın başkenti Berlin’de Eyalet Adalet Senatörü olarak görev yapan Lena Kreck, Bergama Zeus Sunağı’nın Türkiye’ye iadesinin gündemlerinde olmadığını açıkladı. Türkiye uzun süredir, Osmanlı Devleti döneminde hukuk dışı yollarla Alman mühendis Carl Humann tarafından Bergama’dan Berlin’e kaçırılan Zeus Sunağı’nın geri getirilmesini istiyordu. Son olarak Berlin Eyaleti Çeşitlilik ve Ayrımcılıkla Mücadeleden Sorumlu Müsteşar Saraya Gomis de eserin Türkiye’ye iade edilmesi gerektiğini dile getirmişti. Bergama Sunağı’nın mülkiyeti konusunda hem yasal hem de ahlaki anlamda farklı bakış açıları olduğunu belirten Kreck, bu nedenle konuyla ilgili tartışmaları memnuniyetle karşıladığını ifade etti.

YOĞUN DİPLOMASİ

Berlin’deki Müzeler Adası’nda sergilenen Bergama Sunağı, 19. yüzyılın sonlarında yapılan kazılar sırasında keşfedildi. Almanya, Bergama Sunağı’nın 1878-79 yıllarındaki müzakerelerin ardından Alman hükümeti ile o dönemki Osmanlı İmparatorluğu arasında yapılan tarihi eserlerin paylaşımı kapsamında Almanya’ya getirildiğini iddia ediyor. Türkiye, Anadolu topraklarına ait olan sunağın iadesi için 1990’lı yıllardan itibaren yoğun bir diplomasi trafiği yürütüyor. Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından birçok belgenin tercümesi yaptırılarak Almanya’dan eserin iadesi talep edildi. Ancak Almanya, Türkiye’nin ısrarlı belge ve bilgi talebine rağmen iki yıldır sessizliğini sürdürüyor, taleplere yanıt vermiyordu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!